Trendovi u prehrambenoj industriji 2023.

U ovom članku, ukazat ćemo na prva dva trenda, a u narednom slijedi i treći

Poslovanje u VUCA okruženju (nestabilnost, neizvjesnost, složenost i višeznačnost) – obilježje je današnjeg vremena. Globalni izazovi, pandemija, hiperkonkurencija na tržištima, hiperponuda „inovacija“, zastoji u lancima snabdijevanja, ugrožena privatnost, digitalizacija i dostupnost visoko-tehnoloških rješenja u životima pojedinaca neupitno mijenjaju obrasce ponašanja koje poznajemo.

S druge strane, prehrambena industrija ima potrebu da se razvija, da bude relevantna u svojoj ponudi i dostupna tržištu. Rješenja se traže u praćenju trendova i agilnom prilagođavanju promjenama. Osnovni trendovi koje smo zabilježili odnose se na: a) nove obrasce – ponašanje potrošača i njihove navike; b) nove ukuse – inovacije, novi ukusi i proizvodi, održivost i c) nove uvide – stavovi potrošača o brendovima, proizvođačima i informacijama na ambalaži.

NOVI OBRASCI: Utjecaji na ponašanje potrošača i njihove navike

  •  Snekovi i užine

Snekovi (snacks) uveliko postaju obroci. Istraživanja pokazuju da su ljudi na američkom i mnogim evropskim tržištima u velikoj većini zamijenili bar jedan dnevni obrok snekom. Na američkom tržištu, čak 7% ispitanika tvrdi da nema nijedan klasičan obrok u toku dana, već da se hrani isključivo snekovima. Ubrzanje tempa života, sa jedne strane, i dostupnost brzih i prihvatljivih rješenja, sa druge strane, dovode do brzog prihvatanja snekova. Popularni snekovi jesu čips od krompira, kukurzni čips, tortilje, sendviči, ekstrudirani proizvodi, peciva, barovi od žitarica, hljeb sa namazom, brusketi, voće, nudle, pizza parče, kao i sladoled u ljetnim mjesecima.Velika potražnja se primjećuje za snekovima sa visokim sadržajem proteina, kao što su proteinski barovi, jogurti i šejkovi, granola, orašasti plodovi, zdravi sendviči od hljeba bogatog proteinima. Upravo zbog nove funkcije snekova, kod njih je sve veći fokus na komunikaciji nutritivnih vrijednosti, sadržaju vlakana, vitamina ili nootropika (supstance koje utječu na kognitivne funkcije, kao što su npr. kofein ili ginko).

  • Good Food Mood

 Poznata je činjenica da mnogi faktori utječu na raspoloženje: nivo stresa, dužina spavanja, fizička aktivnost, opće zdravstveno stanje, ishrana… Od svih navedenih utjecaja, čini se da je u savremenom načinu života, najjednostavnija opcija kojom može da se upravlja – posezanje za odgovarajućim zalogajem! Iako se donedavno vjerovalo da slatkiši popravljaju raspoloženje, novija istraživanja pokazuju da su zdrave namirnice – prvenstveno one bez šećera, mnogo bolja opcija, kako za opće mentalno zdravlje, tako i za nivo sreće. Za ove namirnice je dokazano da mogu da utječu na popravljanje raspoloženja: crna čokolada, banane, kafa, čia sjeme, orašasti plodovi, morski plodovi, povrće…

U vremenima neizvjesnosti, stalnog stresa, suočavanja sa brojnim izazovima na dnevnom nivou, ljudi svjesno posežu za hranljivim opcijama koje će im višestruko koristiti i popraviti raspoloženje.

  • Tik-Tok jednostavni recepti

Generacija potrošača koja pripada Z generaciji (svi rođeni poslije 1995. godine) uveliko je na pozornici i oblikuje svijet po svojoj mjeri. Zbog uslova u kojima su rasli i edukovali se, kao i zbog izazova sa kojima su suočeni, pripadnici Z generacije dovode u pitanje mnoge aksiome. Oni u život umiju da uvode nova, ponekad neočekivana rješenja. Potreba da se vrijeme ne troši nepotrebno je nešto što odlikuje ovu generaciju.

Traže se ideje na mjestima koje daju brze odgovore, kao što je naprimjer Tik- Tok. Tik-Tok recepti su, po pravilu, sa malo sastojaka, pristupačnih u većini prodavnica i uglavnom jeftinih. Priprema je jednostavna, u jednom ili dva suda, rerna se sve manje koristi, a sve više tiganj ili mikrovalna pećnica.

  • Dostupnost

 Dostupnost – i to brza dostupnost, postala je standard na tržištima regiona. Tokom COVID pandemije, koncept poručivanja i konzumiranja hrane van restorana u kojima je pripremljena, je eksplodirao. Kategorija hrane i pića je najbrže rastuća kategorija u online trgovini. Međusobna preuzimanja i pojava novih igrača u biznisu dostave, pokazuju da će kompanije iz ovog sektora nastaviti da kreiraju nova rješenja za potrebe potrošača. Ovaj novi biznis time stavlja na znanje da neće lako odstupiti od svog dijela kolača, čak i u periodu kada se tržište „vraća u normalu“.

  • Opuštena konzumacija

Rad od kuće i nemogućnost izlazaka u ugostiteljske objekte, tokom prethodnih godina, značajno je utjecao i na pojavu veće opuštenosti u svim sferama života. U mnogim kompanijama, dres-kod nije više striktan kao ranije, a odlasci u kancelarije još uvijek nisu svuda obavezni. U restoranima, primjećujemo manje formalnosti, ambijent je relaksiraniji, a opušteno druženje je ponovo na cijeni.

Pojava sve većeg broja gastro pabova, vinskih i pivskih barova koji nude hranu i drugih, novih, specijalizovanih formata ugostiteljskih objekata odvija se na talasu novog trenda opuštenog života. Čak je i Michelin u svojim vodičima počeo da jednako ocjenjuje i vrednuje hranu i u opuštenijim restoranima, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.

  • Održivost i ambalaža

Pitanje održivosti u prehrambenoj industriji je aktuelno već dugi niz godina. I dok smo u ranijim periodima imali prostora za debatu o motivima zbog kojih kompanije pribjegavaju konceptu održivosti, naročito u pogledu ambalaže, kod generacije Z ta dilema izgleda da ne postoji.

Najmlađa generacija aktivnih potrošača je značajno više aktivistički nastrojena od svojih prethodnika. Veoma su svjesni ekoloških problema i principa održivog poslovanja. Za njih je veoma važna transparentnost, žele da budu upoznati sa principima po kojima posluju kompanije čije proizvode kupuju. Dakle, pripadnici Z generacije su naglašeno skloniji kupovini onih brendova za koje znaju da posluju odgovorno i u skladu sa njihovim sistemom vrijednosti.

NOVI OKUSI: Okusi, arome, konzumacija

  •  Senzorna komunikacija

Proizvođači hrane su odavno shvatili da samo okus i kvalitet nisu dovoljni da bi neprestano privlačili nove i zadržavali postojeće potrošače. Tako su, osim čula okusa i mirisa, počeli da angažuju i čulo vida – pripremajući i pakujući svoje proizvode trendovi na način koji izaziva i pozitivnu vizuelnu senzaciju. Sve veći broj proizvođača u posljednje vrijeme nastoji da pruži kompletan senzorni ugođaj potrošačima, angažujući svih pet čula, kako bi pojačali intenzitet iskustva koje doživljava potrošač.

Neki od primjera angažovanja dodatnih čula jesu i prijatno krckanje hrskave korice hljeba ili grisina pod zubima; uzbudljivo šuštanje papira za pakovanje prilikom raspakivanja – nakon iščekivanja da se proizvod otvori; ili ugodan osjećaj prilikom dodirivanja teskturnih prirodnih ambalažnih materijala. Senzorna komunikacija jeste, za sada, jedna niša unutar marketinga, ali je niša koja postojano raste i koja će imati sve veći utjecaj u industriji hrane.

  • Domaće,prirodno, organsko

Osim povratka retro stilovima, već godinama je primjetan i trend povećane konzumacije domaće, organske ili takozvane „prirodne“ hrane. Sve više su na cijeni proizvodi sa visokim sadržajem prirodnih sastojaka i voća, proizvodi koji sadrže isključivo prirodne boje, kao i proizvodi bez aditiva, odnosno takozvanih E brojeva. Nasuprot konceptu malih radnji, poznatih pod nazivom „zdrava hrana“, a koje su zapravo bile eufemizam za prodaju rinfuzne robe, sada imamo sve više maloprodajnih objekata koji su zaista posvećeni svom nazivu i obećanju.

Da ovo više nije niša, već ozbiljan trend, dokazuju nam i veliki retaileri, koji u svoj portfolio ubacuju, ne samo „organic“ police ili „ćoškove“ unutar radnji, već imamo i novi format Organic prodavnica koje prodaju isključivo ovako deklarisanu robu. Što se novih proizvoda tiče, za izbirljivu djecu koja ne vole povrće i izbjegavaju da ga jedu, u povoju je kategorija koja roditeljima daje rješenje: „hidden veggies“ su proizvodi koji sadrže povrće, ali je okus koji djeca ne vole „zamaskiran“ drugim, također prirodnim, okusima.

  • Hrana kao lijek

 U skladu sa globalnim trendom smanjivanja konzumacije bijelog šećera, sve češće se susrećemo sa zakonskim ograničenjem reklamiranja proizvoda koji sadrže visok sadržaj šećera, soli i nezdravih masti. Mnogi proizvođači stoga teže da se na vrijeme prilagode i ponude tržištu „zdrave“ i nisko-kalorične zamjene za ove proizvode, kao i visoko-funkcionalne proizvode.

Potrošači sve više naginju uživanju u hrani zbog koje neće imati grižnju savjest, kao i hrani koja ima dejstvo na opći imunitet i kognitivne funkcije. Namirnice koje sadrže probiotike potrošači percipiraju kao hranu koja utječe na zdravlje stomaka i jačanje imuniteta. Također, ranije pomenuti nootropici kod snekova, očekivano će biti sve prisutniji u mnogim prehrambenim proizvodima.

  • Wowefekat

Današnjeg potrošača nije jednostavno impresionirati. Sve na ovom svijetu je dostupno i sve je već viđeno, što uživo, što na internetu. Ipak, inventivni proizvođači pokazuju da je i dalje najbolji način da se privuče velika pažnja ciljnih grupa kreiranje tzv. wow efekta, odnosno efekta koji kreira iznenađenje, uzbuđenje i radoznalost.

Neočekivane kombinacije okusa; ekstenzije i povezivanje brendova iz različitih kategorija – kada se urade valjano, daju i te kako dobre rezultate, a potrošači hrle da isprobaju okuse o kojima se priča. Dočekali smo Plazma sladoled u McDonald’s-u, mliječnu čokoladu sa čvarcima i sladoled od joste ili od maka. Jedva čekamo nova iznenađenja, da vidimo šta je sljedeće na redu!

  • Retro &Vintage

 Industrijalizacija, koja napreduje velikom brzinom, digitalizacija i visokotehnološka rješenja nam čine život mnogo lagodnijim. Istovremeno, novostečenu slobodu i mogućnost da dobijamo sve što poželimo po pristupačnim cijenama, plaćamo na drugoj strani. Mnogi egzotični okusi jesu nam sada na dohvat ruke, ali i savremeni uzgoj i procesi obrade hrane u industriji nerijetko dovode do toga da većina proizvoda „liče jedan na drugi“ i da više „nema ukusa kao nekada“.

Žal za starim vremenima ogleda se i vraćanju mode i estetike prethodnih decenija. U modu se vraćaju retro i vintage: muzika, odjevni stilovi, frizure, estetika video igrica sa retro računara. Sve češće nailazimo na, nekad veoma popularne, hot dogove i bozu. Proizvođači, prepoznajući potrebu potrošača da osjete kako je nekada bilo, „kada je sve bilo bolje“, sve češće pribjegavaju retro konceptima: vintage ambalažama i povratku omiljenih starih okusa.

  • Istočnjački utjecaji

Nakon što su ukusi Kine  i Indije bili decenijama među dominantnim silama na tržištima etničke hrane, primijetno je da posljednjih godina sve više jačaju utjecaji iz Japana, Vijetnama i Koreje. Nekada percipirane kao veoma udaljene i teško razumljive, danas su, zahvaljujući prodoru tehnoloških kompanija, popularnih TV serija, muzike, približavanjem živopisnih životnih stilova i estetike – kulture Japana i naročito Južne Koreje postale veoma bliske i dostupne.

U mnogim većim gradovima u našem regionu možemo probati tek pripremljeni japanski suši, koreanski kimči, ili vijetnamsku pho-bo supu. Isto tako, u svim većim supermarketima imamo dosta „razvijene“ kategorije azijskih prehrambenih proizvoda. Proizvođači, u svojim težnjama da se diferenciraju na tržištu, sve češće pribjegavaju okusima Azije, imajući u vidu da ih savremeni potrošač lako prihvata.

  • Proteini

Smanjen obim fizičkih aktivnosti, i sa druge strane strelovit uspon biznisa dostave hrane, prilično su „ulijenili“ dosta veliki segment društva. Dio populacije konstantno ima želju i potrebu da kontroliše tjelesnu težinu i fizički izgled, pa se sljedstveno trudi da se hrani po određenom režimu.

Proteinski režimi, od kojih je najpoznatiji Low Carb High Fat postaju veoma popularni, naročito kada su u pitanju sportisti ili ljudi koji žele da drže dijete za skidanje viška kilograma. Hrana bogata proteinima doživljava pravu renesansu. Od specijalizovanih prodavnica – koje više ne privlače samo aktivne sportiste, preko snekova, energetskih barova, napitaka, hljebova, pa do restorana sa „proteinskim“ menijem –sve je više opcija koje proteinsku hranu čine lako dostupnom.

  • Čokolada

Najpoznatija svjetska poslastica ne posustaje i nastavlja da oblikuje tržište po svojoj mjeri. Inovacije kod čokolade se ne sprovode samo po pitanju dodavanja novih okusa ili ambalažiranja, koje će biti prilagođeno novim segmentima tržišta ili novim prilikama za konzumaciju. „Ruby Chocolate“ je četvrta vrsta čokolade (uz crnu, mliječnu i bijelu) i dobija se posebnim tehnološkim postupkom od posebno biranih zrna kakaoa. Rezultat je čokolada specifičnog ukusa sa blagim notama šumskog voća, koja postaje sve popularnija na tržištu željnom za inovacijama i promjenama. Iako ova vrsta čokolade postoji već nekoliko godina, predviđamo da bi od naredne godine mogla biti značajno prisutnija i na našim tržištima.

Prema istraživanjima, koje je sprovela kompanija Barry Callebaut, 55% ispitanih potrošača smatra da je čokolada sa više okusa i izraženom teksturom više premium, nego sa jednim ukusom. Stoga je jasan trend koji prate brojni proizvođači čokolade i eksperimentišu sa okusima.