Popularni britanski proizvođač čipsa Walkers riješio je da iskoristi otpad od krompira i da od njega napravi đubrivo. Proizvodnja đubriva obično emituje visoke količine CO2, ali zahvaljujući novoj tehnologiji, emisije ugljen-dioksida iz proizvodnog procesa će se smanjiti za 70%, tvrde u kompaniji.
Walkers se udružio sa firmom CCmTechnologies kako bi u svojoj fabrici u Lesteru pretvorio koru od krompira za čips u nisko ugljenično đubrivo. Tehnologija funkcioniše tako da koristi ugljen-dioksid uhvaćen tokom fermentacije piva, koji se zatim miješa sa korom od krompira i pretvara u đubrivo.
Partnerstvo dvije kompanije pokazuje da poljoprivreda može imati važnu ulogu u smanjenju emisija ugljenika i u cirkularnoj ekonomiji. Prvi testovi su se pokazali uspješnim, a plan je da se đubrivo obezbijedi farmama gdje se krompir za čips uzgaja, čime se zatvara krug.
Pretvaranjem otpada od krompira u resurs za ponovnu upotrebu, unosimo više cirkularnosti u proces uzgajanja krompira i pomažemo farmerima da smanje utjecaj na životnu sredinu. Zahvaljujući ovoj inicijativi, možemo da postanemo ugljenično negativni u našoj proizvodnji krompira u narednoj deceniji. I ne samo da đubrivo ima niskougljenični status, već istraživanja pokazuju da će na duže staze to dovesti do poboljšanja zemljišta, kažu u PepsiCo, kompaniji koja je vlasnik Walkersa.
Ako sve dobro prođe, PepsiCo se neće zaustaviti samo na kori od krompira. Već najavljuju da razmišljaju o pravljenju cirkularnog đubriva sa drugim kulturama, poput ovsa i kukuruza.
Izvor: cirkularnaekonomija.org
Foto: Pixaby