Prema pisanju italijanskih medija, ovogodišnja berba grožđa u Italiji, uprkos pandemiji Covida-19, je i po kvalitetu i po količini bila izuzetna.
Produženo toplo ljeto pogodovalo je grožđu, a s druge strane zbog karantina i usporenih ili ukinutih drugih djelatnosti, vlasnici porodičnih i srednje velikih vinograda su više pažnje posvetili kvalitetu grožđa.
Ove godine prema podacima Coldireti (asocijacije agro industrijskih proizvođača) Italija je na prvom mjestu po količini proizvedenog vina (ukupno 47,2 miliona hektolitara), ispred Francuske gdje je proizvedeno 45 miliona i Španije sa 42 miliona hektolitara vina.
Vino od ovogodišnje berbe je odličnog kvaliteta i prema riječima predsjednice udruženja somelijera Italije Antonele Poste, veća količina ovogodišnjeg vina će biti ostavljena da “ostari” i tako dobije na kvalitetu, ali i cijeni.
izvor: ekapija/Tanjug
foto: pixabay