Izrael: Meso iz laboratorije već u ponudi restorana The Chicken

U Tel Avivu je, zahvaljujući kompaniji SuperMeat, otvoren restoran The Chicken, gde nude pileće meso, koje ne dobijaju klanjem, već u laboratoriji iz nekoliko ćelija živih životinja.

Posjetioci prvog svjetskog restorana ove vrste ne moraju da plaćaju obrok od piletine (za sada), ali se traže povratne informacije.

SuperMeat planira da otvori još ovakvih restorana u budućnosti. Trenutno imaju dva menija koja uključuju vještački uzgojeno meso.

Degustatori i kuhari koji su eksperimentisali sa proizvodom rekli su da se ne razlikuje od obične piletine, kaže Ido Savir, izvršni direktor i suosnivač SuperMeat-a. Proces proizvodnje vidljiv je u novootvorenom restoranu The Chicken, gde posetioci mogu kroz staklo da posmatraju kako se pravi meso, koje kasnije dobiju na tanjiru.

Laboratorijski uzgojena piletina uskoro bi mogla da bude dostupna i u supermarketima. Međutim, još uvijek ne postoje regulatorna odobrenja, jer do komplikacija dolazi prije svega u nazivu. Uzgajivači nisu saglasni da se laboratorijsko meso imenuje isto kao i meso koje prodaju.

Prošle godine je AT Kearney najavio da će do 2040. većina mesa u našoj ishrani biti biljnog ili ćelijskog porijekla.