Uvoz govedine u Europsku uniju u prva dva mjeseca ove godine povećao se za 19 posto, na 51.530 tona u odnosu na isto razdoblje 2020. Više od pola, 52,7 posto, odnosno 27.143 tone dolaze iz Urugvaja.
Prošle je godine iz te zemlje uvezeno 50.864 tone, dakle manje od količine uvezene u prva dva mjeseca. Logično je zapitati se: Je li Urugvaj postao najvažniji dobavljač govedine iz trećih zemalja?
No, većina isporuke odnosi se na goveđu mast, čak 20.400 tona, a riječ je o proizvodu koji 2020. godine iz te zemlje čak nije ni uvežen u EU, piše topagrar.
Kada je riječ o drugim velikim dobavljačima ove vrste mesa, uključujući Brazil, Argentinu, Australiju i SAD, oni su izvezli govedine za 25 do 50 posto manje u države članice tokom razmatranog razdoblja.
Stoga je njemačko Udruženje mesne industrije (VDF) jasno dalo do znanja da se podaci Europske komisije o trgovini govedinom pogrešno tumače. “Zabluda je ako se Urugvaj naziva najvećim dobavljačem govedine zbog opskrbe goveđom masnoćom“, njihova je reakcija na podatak kojega je objavila tamošnja poljoprivredna služba za medije.
Ističu kako je uvoz govedine, dakle mesa, u EU iz Urugvaja u prva dva mjeseca ove godine iznosio 6.600 t, samo 400 t iznad istog razdoblja prethodne godine. Najvažnija zemlja za uvoz te vrste mesa u EU ostaje Brazil s 11.200 t, iako je i taj uvoz smanjen za 3.700 t u odnosu na prethodnu godinu.
Prema VDF-u, goveđa masnoća, odnosno loj koji se uvozi iz Urugvaja, istina, dolazi od stoke, ali je riječ o nusproizvodu koji se ni po čemu ne može usporediti s mesom. On se, između ostalog, koristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju širokog spektra finalnih proizvoda.
Takve se masti obično uvoze u nepravilnim intervalima i u jako oscilirajućim količinama. Slučajno je početkom godine uvoz ovog proizvoda bio velik i gotovo isključivo iz Urugvaja, navodi VDF. Prošle godine ova sirovina došla je prvenstveno iz Argentine.