Slaba nutricionistička ocjena Roquefort sira

Čak 90 posto sireva, uključujući roquefort, slani i masni sir s plemenitom plijesni od ovčjeg mlijeka, dobilo je Nutri Score ocjene D i E, što je razljutilo proizvođače

Kultni francuski sir s plemenitom plijesni roquefort dobio je slabu nutricionističku ocjenu u domaćem sistemu ocjenjivanja hrane, koji je 90 posto sireva svrstao u kategoriju najmanje zdravih namirnica.

Slaba nutricionistička ocjena Roquefort sira: Sistem klasifikacije hrane Nutri Score osmišljen je kako bi pomogao potrošačima u odabiru zdravih proizvoda ocjenama od A do E, uz odgovarajuću boju na ljestvici od crvene do zelene.

Najzdraviji proizvodi s ocjenom A označeni su zelenom bojom, a oni najmanje zdravi s ocjenom E crvenom. Žuta boja rezervisana je za srednju ocjenu C.

Nutricionistička ocjena Nutri Score uzima u obzir udio šećera, masti i soli i preporučuje građanima da jedu određenu količinu vlakana, bjelančevina, te voća i povrća, s bodovima koji se dodjeljuju za 100 grama namirnice.

Čak 90 posto sireva, uključujući roquefort, slani i masni sir s plemenitom plijesni od ovčjeg mlijeka, dobilo je ocjene D i E, što je razljutilo proizvođače, koji su zatražiili izuzeće.

Kupci u prosjeku jedu samo 30 grama roqueforta dnevno, naglasio je potpredsjednik udruge Roquefort Jerome Faramond, naglasivši i da ljestvica ne uzima u obzir blagotvorne učinke ovčjeg mlijeka.

Slaba nutricionistička ocjena Roquefort sira u Nutri-Scoreu mogla bi navesti potrošače na pogrešan zaključak da je sir jako loš za njihovo zdravlje, saopštili su u ponedjeljak proizvođači, prema izvještaju televizijske postaje France 3.

Prodaja sira mogla bi pasti ako Europska unija uvede obavezu označavanja proizvoda ovom nutricionističkom ocjenom, poručili su.

Područje oko grada Roqueforta proizvodi oko sedam hiljada tona sira godišnje, od čega se četvrtina izvozi. (Hina)

Više o proizvodnji ovog sira pročitajte ovdje i o procjeni kvaliteta hrane ovdje.