Proces proizvodnje čipsa

Prema službenoj priči, čips od krompira izumio je 1853. kuhar George Crum u restoranu pod nazivom Moon's Lake House u Saratoga Springu u New Yorku

Popularnost krompirovog čipsa brzo se proširila. Čips se obično pripremao u nečijoj kuhinji, a zatim se odmah dostavljao trgovinama i restoranima ili prodavao na ulici. Rok trajanja omogućio im je prijevoz na velike udaljenosti. Dva izuma otvorila su put masovnoj proizvodnji.

1925. godine izumljen je automatski stroj za ljuštenje krompira. Godinu dana kasnije, nekoliko zaposlenika fabrike za krompir Laura Scudder naučili su pakovati čips u poseban voštani papir. Krompirni čips dobio je dodatni poticaj kad ih je američka vlada 1942. proglasila svojom osnovnom hranom, što je omogućilo fabrikama da ostanu otvorene tokom Drugog svjetskog rata.

U mnogim slučajevima čips od krompira bio je jedino povrće spremno za jelo. Nakon rata bilo je uobičajeno koristiti čips s običnim jelima i bili su dio salata i supa. Televizija je također pridonijela popularnosti, jer su Amerikanci voljeli provoditi vrijeme sjedeći ispred televizora na kauču uz grickanje čipsa.

Danas je čips od krompira najpopularnija grickalica u Sjedinjenim Državama. Prema Udruženju zalogaja, čips od krompira čini 40% potrošnje grickalica, unatoč činjenici da jedva da se čips od krompira smatra hranjivim. Međutim, glavni izazov s kojim su se proizvođači suočili 1990-ih bio je razviti ukusne čips s niskom masnoćom.

Liječenje

Kad krompir stigne u biljku, provjerava se i filtrira radi kvalitete. Krompir se provjerava na zelene rubove i mrlje. Krompir se kreće po pokretnoj traci do različitih faza proizvodnje.

Odvajanje krompira

Krompir se stavlja u vertikalni vijčani transporter koji ga filtrira i gura do pokretne trake do automatske mašine za ljuštenje.

Kako djeluje automatski piling krompira?

Piling krompira odvija se na brusnim bubnjevima. Ogulite koru pomoću instalacije okruglog oblika: ulazeći u nju, gomolji se okreću oko hrapavih zidova, a kore se brišu. To se događa u samo minutu i po. Nakon što je oguljen, krompir se ispere hladnom vodom.

Rezanje

Krompir prolazi kroz okretni rezač / klip, koji ih reže na tanke kriške debljine 0,06-0,072 inča (1,7-1,85 mm). Ravne oštrice stvaraju glatke čipove, a sljepljene reznice proizvode rebrasti krompir.

Kriške padaju u drugo ispiranje hladnom vodom, što uklanja škrob koji se oslobađa kada se krompir reže. Neki proizvođači koji prodaju svoje čips kao prirodnene peru krompir.

Obrada boja

Ako se krompir mora hemijski obraditi da bi se poboljšala njihova boja, to se u ovom trenutku radi. Kriške krompira uronjene su u otopinu koja je kontrolisana tvrdoćom i mineralnim sadržajem.

Prženje i soljenje

Kriške prolaze pod mlazom zraka koji uklanja višak vode kad uđe u posudu za prženje. Ova dionica ima dužinu od 12,2-23 metra. Temperatura ulja se održava na 176,6-190,5 ° C. Krompir koji se aromatizira prolazi kroz bubanj napunjen željenim začinima u prahu.

Hlađenje i sortiranje

Na kraju oluka mrežasti pojas izvlači vrući čips. Kako se čips kreće duž transportne trake, višak ulja se isušuje i čips se počinje hladiti. Zatim prelaze na optičke sortere, koji uklanjaju sve ugljenisane komade i uklanjaju ih zračnim strujama.

Ambalaža

Čips se poslužuje na stroju za pakovanje. Kad se izmjeri instalirana težina čipsa, detektor metala ponovno provjerava čipove na bilo koje strane predmete, poput metalnih komada, koji bi mogli doći s krompirom ili su prikupljeni tokom procesa prženja. Paketi se uzimaju iz svitka. Kôd središnje procesne jedinice (CPU) na paketu govori stroju koliko čipova treba biti u njemu. Kad se pakovanje napuni, zapečati se vrućim prešanjem. Postupak punjenja mora se provesti da se spriječi da višak zraka ulazi u ambalažu. Zatvorene vreće se prevoze u skladište i ručno pakuju u kutije.

Budućnost

Čips od krompira ne pokazuje znakove opadanja popularnosti. Međutim, povećana javna potražnja za namirnicama s niskim udjelom masti postavila je proizvođače na brzinu za proizvodnju smanjenih kaloričnih čipsa koji dobijaju nove obožavatelje!