Kompanija Mladegs pak iz Prnjavora privodi kraju gradnju nove fabrike površine 1.600 kvadratnih metara, u čiju izgradnju i nabavku opreme za proizvodnju kečapa je uloženo više od 3,5 miliona eura. Kako kažu iz ove kompanije, izgradnja fabrike će se odvijati u nekoliko faza.
Trenutno privodimo kraju prvu fazu, koja podrazumijeva izgradnju objekta površine 1.600 kvaratnih metara, nabavku i montažu prve linije za proizvodnju i pakovanje kečapa i novi energetski blok. U sljedećim fazama će nabavljati samo opremu za nove linije za proizvodnju kečapa, majoneza i senfa pošto su objekat i energetski blok predviđeni za sve navedene linije, istakao je Mladen Pratljačić, koordinator za izvoz u kompaniji Mladegs pak.
Dodaje da su se za modernizaciju postojećeg pogona odlučili iz više razloga: Pridržavajući se smjernica EU, odlučili smo se da smanjimo količinu ambalaže koja se teško reciklira te smo se odlučili na prelazak na PET ambalažu koja se može 100% reciklirati, a u samom ambalaži ćemo koristiti dio već reciklirane ambalaže. Zatim, nova oprema i materijali će nam omogućiti da prestanemo da koristimo aditive i konzervanse u procesu proizvodnje. Također, kako bismo smanjili zagađenje prelazimo na korištenje zemnog gasa u tehnološkom procesu proizvodnje gotovog proizvoda.
Kapacitet nove linije za kečap biće 100 t gotovih proizvoda dnevno. Oprema je proizvedena u Njemačkoj i Francuskoj, tehnološki je vrlo napredna i zadovoljava sve zahtjeve industrije 4.0.
Oprema na istom nivou je planirana i za sljedeće faze projekta. Napominjem da je oprema već isporučena, ali, problem sa virusom korona koči dolazak tehničkog osoblja iz Francuske i Njemačke. Objekat u kome će biti smještene sve linije je završen, kao i energetski blok. Građevinske, monterske i elektro radove su radile lokalne firme – kaže nam Pratljačić.
Ističe da su u narednim fazama planirali nabavku i puštanje u rad linije za proizvodnju majoneza kapaciteta 100 t na dan, sa radom u tri smjene, još jedne linije za proizvodnju kečapa kad se stvori potreba za novim količinama i jedne linije za proizvodnju senfa kapaciteta sedam tona na dan. Trenutno imaju 180 zaposlenih, a otvaranjem pogona, kažu, zaposlit će još radnika.
U pogonu Mladegs paka sada se proizvodi više od 50 t kečapa na dan i svi kapaciteti su prodati. Kako Pratljačić objašnjava, nove poslove nisu u mogućnosti da ugovaraju do puštanja u rad nove opreme: Trenutni kapaciteti Mladegs paka su oko 22.000 t gotovih proizvoda godišnje. Osim kečapa proizvodimo i univerzalni dodatak jelima, začine, supe, šlag pene i šlag kreme, dodatke za kolače i peciva, zatim deserte, napitke i zimnicu. Sve grupe proizvoda su nam značajne i skoro sve imaju sličan udio u našim prihodima.
Kompanija izvozi oko 60% proizvodnje, a u planu je da se u budućnosti otvore nova tržišta i steknu novi kupci: Osim domaćeg tržišta, najviše izvozimo u zemlje EU. Cilj nam je da povećamo obim posla sa svim kupcima u svim zemljama. Osim EU, veliku pažnju posvećujemo i CEFTA tržištu, gde smo ozbiljnije prisutni poslednjih godinu dana.
Sirovine prioritetno nabavljaju na domaćem tržištu i u zemljama bivše SFRJ, a sve ono što se na tim tržištima ne može nabaviti, dolazi sa svjetskog tržišta: Već imamo iskristalisane i odobrene dobavljače koje rijetko kad mijenjamo. Osim toga, planiramo i povećanje saradnje sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, kao i početak primarne proizvodnje za dio sirovina koje uvozimo.
Pratljačić ističe da u narednom periodu planiraju i uvođenje nekih novih proizvoda, kao i da počnu vlastitu primarnu proizvodnju i preradu paradajza. Cilj im je, kako kaže, da sve puste u funkciju u naredne tri godine.
Od sredine prošle godine kompanija Nelt postala je distributer proizvoda Mladegs paka za BiH i, kako kaže Pratljačić, zadovoljni su sa saradnjom.
Izvor: eKapija
Foto: Pixabay