Može li proizvodnja maslinovog ulja zamijeniti suncokretovo?

Za proizvođače maslinovog ulja, jednog od najpoznatijih španskih proizvoda, sukob u Ukrajini i rast cijena suncokretovog pokazali su se kao prilika.

Nestašica suncokretovog s polica supermarketa i poslije ograničenja navela je trgovce da kupcima ponude domaću alternativu.

“Volim da kažem da imamo keca u rukavu. U Španiji je potrošnja zagarantovana jer imamo dovoljno maslinovog“, izjavio je predsjednik nacionalnog udruženja punionica jestivog ulja Primitivo Fernandez.

Cijena suncokretovog ulja ondje je porasla za 64 posto, pokazuju zvanični podaci. Ono koje je inače dolazilo iz Ukrajine, predstavljalo je oko 40 posto, odnosno 400.000 tona, ukupnog uvoza Španije, kao dodatak 300.000 tona koje se proizvodi u zemlji.

Prema istraživaču tržišta NielsenIQ prodaja svih jestivih ulja porasla je za 289 posto u odnosu na istu sedmicu 2021. godine. Trgovci su pozvali ljude da se suzdrže od panične kupovine koja je ranije bila viđena tokom ranog perioda pandemije Covid-19.

Kada je riječ o maslinovom, Španija ga proizvodi više nego što troši i izvozi trećinu svoje proizvodnje djevičanskih i rafinisanih. Stručnjaci procjenjuju  se da će ove godine proizvesti 1,5 miliona tona maslinovog i još 250.000 tona onoga od komine da pokrije manjak ukrajinskog uvoza, dok traži zamjenska tržišta.

Španci očekuju da će prodati veće količine Francuskoj i Njemačkoj i tako iskoristiti priliku na tržištu.

Luis Planas, ministar poljoprivrede, izjavio je za lokalnu televiziju da bi maslinovo moglo zamijeniti suncokretovo ulje, u čemu vidi rješenje za nestašicu ukrajinskog.

Međutim s tim se ne slažu pojedini ugostitelji i proizvođači prerađene hrane, fabrike  ribljih konzervi i pekare, s pojašnjenjem da ta dva proizvoda nisu međusobno zamjenjiva.

Jacobo Moreno, jedan od vlasnika lanca poslastičarnica Majorca osnovanog u Madridu prije 90 godina, rekao je da je morao prihvatiti cijenu suncokretovog koja je porasla sa 1,2 eUra na 2,60 eura po litru kako bi osigurao kvalitet proizvodnje. I s poskupljenjem ono je jeftinije od maslinovog koje košta oko četiri eura po litru. On je istakao da maslinovo ulje nije pogodno za pečenje zbog svog intenzivnog ukusa.

“Dijele nas dvije, najviše tri sedmice od nestanka zaliha suncokretovog ulja. Keksi, čokoladne kreme za punjenje peciva i hljeb se moraju praviti s njim”, izjavio je Ruben Moreno Pardo, generalni sekretar Španskog udruženja konditora.

Njegova industrija istražuje biljna ulja kao što su kukuruzno ili kokosovo, ali Španija još nema stabilnu ponudu.

Proizvođači ribljih konzervi najmanje polovinu proizvodnje pakuju u suncokretovo. Koriste i maslinovo, ali brinu se da bi jači okus i veći trošak mogli odvratiti kupce širom svijeta.

Stručnjaci ali i potrošači širom svijeta pokušavaju pronaći najsigurniju alternativu kao rješenje ovog problema, ali činjenica je da će se svaka promjena odraziti na globalnu ekonomiju.

Više o ovoj temi čitajte ovdje.
Izvor: Reuters