Slaba žetva razlog je smanjene dostave pšenice u cijelom svijetu ali i sve veće cijene sirovina, što predstavlja veliki izazov za najpoznatijeg svjetskog proizođača tjestenina, Barillu.
To je za agenciju Rojters rekao i njihov direktor, Paolo Barilla: “Hrana nam se čini nešto svakidašnje i samo po sebi razumljivo, ali suočavamo se sa situacijom da brojne organizacije i ljudi iz industrije sve teže obezbjeđuju istu. To se posebno odnosi na ovu godinu – usljed nedostatka pšenice otežano nam je poslovanje”, rekao je prije početka švicarskog privrednog foruma 60-godišnji Barilla koji sa svojom braćom vodi dugogodišnji porodični biznis.
“Prije tri mjeseca mi takav pritisak na cijene nismo očekivali, sistem je veoma osjetljiv, a isto tako primjećujemo učinak klimatskih promjena koje mogu negativno uticati na našu kategoriju”, izjavio je jedan od čelnika kompanije.
On ističe da je velika vrućina uticala na žetvu pšenice, iznenadila trgovanje tim dobrim, pa je zbog toga u mlinovima došlo do nedostatka pšenice. Tako visoki troškovi sirovine uz ionako visoke izdatke za energiju i ambalažu, kao i logistiku uzrokuju mnogo problema.
“Što se tiče troškova nismo baš fleksibilno preduzeće, ne možemo se otarasiti pritiska. Ova i sledeća godina biće zahtjevne”, saopšteno je iz Barille.
Kompanija Barilla osnovana je 1877. godine i prema podacima Euromonitora glavni je proizvođač tjestenina i umaka za tjestenine na svijetu, a vlasnici su i robne marke keksa Mulino Bianco.
Prihodi u 2020. su porasli za 7%, na 3,89 milijarde eura, a iz Barille su saopštili da do 2024. planiraju da za inovacije i razvoj potroše 1,4 milijarde eura.