Finska: Smanjeno bacaje više od 10 miliona kilograma hrane od 2019.

Prehrambene kompanije u Finskoj smanjile su rasipanje hrane za više od 10 miliona kilograma između 2019. i 2021. pridruživši se obavezi efikasnosti, prema Elintarviketeollisuusliitto (ETL), Federaciji prehrambene industrije u zemlji.

Kroz inicijativu, kompanije učesnice postavile su ciljeve da smanje bacanje hrane, uštede prirodne resurse i povećaju reciklažu, napominje ta organizacija.

“Posvećenost primorava kompanije da relativno precizno prate i prijavljuju gubitke hrane, količine otpada i efekte različitih akcija. Međutim, ovo stvara dragocjene informacije za same kompanije o najefikasnijim akcijama za, na primjer, smanjenje otpada od hrane ili minimiziranje materijalnog otpada”, rekao je Satumaija Levón, vodeći stručnjak za odgovornost i održivi razvoj u Elintarviketeollisuusliitto.

Podaci koje su prijavile kompanije učesnice bili su od pomoći u sprovođenju mjera za smanjenje rasipanja hrane u prodavnicama prehrambenih proizvoda.

U segmentu hrane, najefikasnije akcije uključuju identifikaciju osnovnih uzroka rasipanja hrane poboljšanjem praćenja otpada. Rješavanje ovih osnovnih uzroka i poboljšanje efikasnosti procesa pomogli su da se smanji proizvodni otpad.

“Finska se zalaže za prepolovljenje rasipanja hrane do 2030. godine, a posvećenost materijalnoj efikasnosti u prehrambenoj industriji jedan je od ključnih alata u postizanju ovog cilja”, kazao je Petri Koskela, stručnjak iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Nakon obećavajućih rezultata trogodišnjeg angažmana, početkom ove godine je pokrenut novi period od pet godina.

“Preduzeća bi trebalo da požure da se pridruže Obavezi, jer ove jeseni Business Finland nudi povećanu finansijsku podršku kompanijama koje su se pridružile obavezi da izvrše materijalnu reviziju”, rekao je Aki Finér iz Motive.