Mondelēz, proizvođač Tobleronea, prebaciće dio proizvodnje svojih kultnih trouglastih čokoladica u Slovačku iz Švicarske krajem sljedeće godine, navodeći kao razlog snažan rast i potrebu za povećanjem kapaciteta.
“Od kraja 2023. godine, početi ćemo sa ograničenom proizvodnjom Toblerona u Slovačkoj”, rekla je Livia Kolmitz, portparolka Mondelēza.
Prehrambene kompanije suočene su sa visokom inflacijom troškova, ali Kolmitz nije povezala ovaj potez sa pritiscima troškova, već je navela snažan rast što je takođe značilo da će firma povećati kapacitete na svojoj švicarskoj proizvodnoj lokaciji u Bernu.
Toblerone je prvi put lansiran 1908. godine i ekskluzivno se proizvodi u Švicarskoj od ranih 1990-ih. Njegovo pakovanje sadrži čuvenu švicarsku planinu Materhorn i reklamira švicarsku mliječnu čokoladu.
Prema strogim švicarskim pravilima označavanja, čokolada napravljena u inostranstvu ne može se nazvati švicarskom, ali je Kolmitz odbila da komentariše da li će Toblerone promijeniti pakovanje.
Nedavno je konditorski gigant najavio planove da kupi proizvođača energetskih pločica Clif Bar & Company za 2,9 milijardi dolara (2,75 milijardi eura) kako bi proširio svoje globalno poslovanje sa snek barovima.