Od biljnih mlijeka najčešće se spominje zobeno, sojino ili bademovo, ali vrijeme je došlo da krompir preuzme slavu. Kako piše farmer.pl švedska kompanija Veg of Lund predstavila je svoju marku nazvanu Dug kao zamjenu za životinjsko mlijeko na bazi ovog gomoljastog povrća.
Prema proizvođačima ovo je prva ovakva svjetska veganska alternativa. Ovo zamjensko “mlijeko” od krompira sadrži i proteine iz graška, vlakna cikorije, repičino ulje te maltodekstrin odnosno prah dobijen od kukuruza, riže, krumpirovog škroba i pšenice. Obogaćeno je i vitaminom D, B12 te folnom kiselinom.
Asortiman ovog proizvođača ne sadrži laktozu, soju, gluten i orašaste plodove što ga izdvaja od ostalih biljnih mlijeka, pa ga mogu piti i oni koji su alergični na te sastojke. Iako je od maja ove godine taj proizvod dostupan isključivo na domaćem tržištu, od ovog ga mjeseca mogu naručiti i potrošači iz drugih zemalja putem Amazona. Njegova cijena je 12,50 britanskih funti, što je oko 28,75 KM za šest tetrapaka od jedne litre.
Prednosti krompira u odnosu na ostale kulture
Ono što ovaj “mliječni proizvod” izdvaja od ostalih na biljnoj bazi je njegova održivost. I to zahvaljujući krompiru. Naime, ovo povrće ima nizak ugljični otisak koji je procijenjen na oko 0,27 do 0,31 CO2 po kilogramu. Također, potrebne su i manje poljoprivredne površine za njegovu proizvodnju u odnosu na zob. Osim toga, u njegovoj se proizvodnji koristi i 56 puta manje vode nego kod bademovog mlijeka.
“Imamo dobar proizvod na kojeg smo ponosni“, istaknuo je Thomas Olander, izvršni direktor ove firme rekavši da krompiru ne treba puno za uzgoj što ga čini super održivom kulturom u usporedbi sa sojom, bademom ili zobi.
No, ovo nije jedini proizvod koji dokazuje šta sve on nudi. Naime, britanska kompanija Branston gradi novu fabriku za njegovu preradu u proteine koji se mogu koristiti za proizvodnju zamjena za meso i mliječnih proizvoda. I nizozemska kompanija Avbe proizvodi takve bjelančevine za vegansko i vegetarijansko tržište hrane, piše greenqueen.