U studiji objavljenoj u Nature Food predviđa se da će porast temperature smanjiti prinose industrijskog paradajza širom svijeta, posebno sorti koje se koriste u proizvodnji kečapa. Globalna ponuda paradajza za preradu će se smanjiti za 6 posto do 2050. godine u odnosu na promatrani period od 1990. do 2009. godine.
Najviše će biti pogođeni italijanski uzgajivači i prerađivači.
Davide Cammarano, profesor na Univerzitetu Aarhus i glavni autor, je istakao da se paradajz za preradu uzgaja na otvorenom, što znači da ne možemo kontrolisati okruženje u kojem raste. Zbog toga je izuzetno osjetljiv na klimatske promjene.
Upotrebljeno pet klimatskih modela
Dok je fokus naučnika na pšenici i riži, kao osnovnim namirnicama, ovo je prva studija koja se bavi globalnim pregledom uticaja klimatskih promjena na ovom omiljenom povrću.
Njezin koautor, Dev Niyogi kaže da se vrlo malo zna o tome kako će klimatske promjene uticati na ovakve, specijalne usjeve. Ova namirnica ima nevjerovatan globalni otisak u hrani i važan je izvor hranljivih materija i sastojak u kuhinjama širom svijeta.
Pri izradi ovog dokumenta je korišteno pet različitih klimatskih modela koji informišu o tri različita scenarija. Fokus je bio na tri zemlje koje su vodeće u ovoj proizvodnji: SAD, posebno Kalifornija te Italija i Kina. One zajedno proizvode oko 65 posto svjetske prerade paradajza.
Svi dobiveni rezultati su pokazali da će u narednih 30 do 40 godina doći do dramatične promjene i pada prinosa za sve tri zemlje. Južna Kalifornija i Italija suočavaju se s nedostatkom vode, posebno Italija.