Suša smanjuje prinose industrijskog paradajza

Ljubitelji kečapa, pizza sosa i drugih prerađevina mogli bi se suočiti s manjim količinama omiljenih proizvoda. Klimatske promjene stoje na putu visokih prinosa

Badajoz, Spain - August 23th, 2018: Self-propelled tomato harvester work in parallel with tractor trailer. At the forefront loads of tomatoes out of focus

U studiji objavljenoj u Nature Food predviđa se da će porast temperature smanjiti prinose industrijskog paradajza širom svijeta, posebno sorti koje se koriste u proizvodnji kečapa. Globalna ponuda paradajza za preradu će se smanjiti za 6 posto do 2050. godine u odnosu na promatrani period od 1990. do 2009. godine.

Najviše će biti pogođeni italijanski uzgajivači i prerađivači.

Davide Cammarano, profesor na Univerzitetu Aarhus i glavni autor, je istakao da se paradajz za preradu uzgaja na otvorenom, što znači da ne možemo kontrolisati okruženje u kojem raste. Zbog toga je izuzetno osjetljiv na klimatske promjene.

Upotrebljeno pet klimatskih modela

Dok je fokus naučnika na pšenici i riži, kao osnovnim namirnicama, ovo je prva studija koja se bavi globalnim pregledom uticaja klimatskih promjena na ovom omiljenom povrću.

Njezin koautor, Dev Niyogi kaže da se vrlo malo zna o tome kako će klimatske promjene uticati na ovakve, specijalne usjeve. Ova namirnica ima nevjerovatan globalni otisak u hrani i važan je izvor hranljivih materija i sastojak u kuhinjama širom svijeta.

Pri izradi ovog dokumenta je korišteno pet različitih klimatskih modela koji informišu o tri različita scenarija. Fokus je bio na tri zemlje koje su vodeće u ovoj proizvodnji: SAD, posebno Kalifornija te Italija i Kina. One zajedno proizvode oko 65 posto svjetske prerade paradajza.

Svi dobiveni rezultati su pokazali da će u narednih 30 do 40 godina doći do dramatične promjene i pada prinosa za sve tri zemlje. Južna Kalifornija i Italija suočavaju se s nedostatkom vode, posebno Italija.