Španija: Nestlé lansira biljni “foie gras”

Nestléov vegetarijanski i veganski brend Garden Gourmet lansirao je biljnu alternativu foie gras – Voie Gras – na španskom tržištu.

Kompanija će lansirati Voie Gras u odabranim prodavnicama Carrefoura u Katalonji, Levanteu i Madridu u ograničenom vremenskom periodu, navodi se u saopštenju.

Voie Gras se pravi od biljnih masti, sojinih proteina i drugih sastojaka, kao što su miso, kvasac, pečeni susam, prah pečuraka i aroma ulje bijelog tartufa.

Proizvod je kreiran u Nestléovom centru za istraživanje i razvoj koji se nalazi u Njemačkoj, gdje je također razvio druge alternativne proizvode za meso kao što je Sensational Burger.

Garden Gourmet je početkom 2022. lansirao Vunu, vegansku alternativu konzerviranoj tunjevini, kao dio svog cilja da konsoliduje svoj biljni portfolio u Španiji.

“U Garden Gourmetu želimo da nastavimo da vodimo fleksitarijanski način života. Španija je druga zemlja sa najvećom potrošnjom foie gras na svijetu. Međutim, posljednjih godina njena potrošnja je smanjena zbog povećane zabrinutosti za dobrobit životinja, između ostalih razloga. U tom kontekstu, radili smo na tome da ponudimo vegansku alternativu koja će revolucionisati španske trpeze ovog Božića, u vrijeme najveće potrošnje”, rekao je Ignacio Rosés, direktor kulinarstva u Nestlé Spain.