Uzgajanje raznih vrsta algi postaje sve popularnije, a one mogu pružiti zdraviju i kvalitetniju hranu za rastuću populaciju planete, izvještava Euronews.green. Ova proizvodnja bi se mogla pokazati ekološki prihvatljivijom od tradicionalne poljoprivrede.
“Mi to vidimo kao neku vrstu plave revolucije koja tek dolazi”, kaže Jonatan Gerrbo iz kompanije Nordic Seafarm koja uzgaja morske alge duž zapadne obale Švedske, a isporučuje ih u smrznutom ili sušenom stanju na skandinavsko tržište.
Predviđa se da će njihov uzgoj biti veoma pozitivan za priobalnu ekonomiju. Koalicija Seaweed for Europe navodi da bi ova grana industrije mogla da otvori 115 hiljada radnih mjesta do 2030. godine.
Naime, farme morskih algi apsorbuju CO2 i prekomjerne hranjive tvari u vodi, što pomaže održavanju mora čistim i stvaranju novih ribljih staništa.
Gerrbo objašnjava da se od njih može proizvoditi ne samo hrana nego i drugi proizvodi, i to na održiviji način. Naveo je da se za poljoprivredu i proizvodnju hrane koristi previše kopnenih površina, zemljišta, i svježe vode. U ovom slučaju zemljište nije potrebno, a koriste se hranjive materije koje se već nalaze u okeanu te svjetlost sunca.
Na tanjiru evropskih potrošača
Broj farmi duž evropskih obala se povećava. Uzgajaju se razne vrste, a najnoviji projekat uzgajanja Ulve ili morske salate u obalnim vodama zapadne Švedske, u blizini Geteborga, podržala je Evropska unija. Morska salata ima više proteina i manje je slana, a to je čini ukusnijom i lakšom za kuhanje. U azijskoj kuhinji se smatra osnovnom namirnicom, ali je u Evropi još uvijek nepoznanica. Međutim, i to se mijenja. Od nekadašnje pilot morske plantaže, za godinu dana su povećali površinu 100 puta. Očekuje se da će samo s nje za nekoliko mjeseci ubrati 20 tona.
Treba napomenuti i da je EU podržala uzgajanje spiruline. U Rigi, glavnom gradu Latvije, mala kompanija je pronašla inovativan način za proizvodnju ove sićušne plavo-zelene alge koja se koristi širom svijeta kao dodatak prehrani. Prodaje se kao super hrana s klinički dokazanim zdravstvenim prednostima. Raste i broj restorana koji ih imaju u svojoj ponudi.