U mnogim slučajevima, biljni proizvodi donose mnogo više nutritivnih vrijednosti nego isti takvi proizvodi životinjskog porijekla. Proizvodi na biljnoj bazi nemaju samo zdravstvene benefite, već i benefite za čitavu planetu, kao što su niža emisija gasova sa efektima staklene bašte, očuvanje vode i biodiverziteta.
Drastičan zaokret ka tome da se više obroka priprema i jede kod kuće, i sve veće interesovanje potrošača za zdravije proizvode, pokretači su rasta za prirodu i organsku industriju.
Hrana i piće činili su 39% šireg rasta industrije prirodnih proizvoda u 2020., pri čemu je prodaja u organskom segmentu porasla za 9,8%, a prodaja u segmenta specijalne hrane i hrane koja doprinosi blagostanju, porasla je za 14%, prema podacima tehnološke kompanije SPINS, koja je fokusirana na wellnes, i kompanije New Hope Network, koja prednjači u industriji proizvoda za zdrav način života.
Dok je online prodaja prirodnih i organskih proizvoda povećana za 58% na 16,5 milijardi dolara, kanal tradicionalne, masovne prodaje ostvario je 59% prodaje, rastući približno za 11%, na 151 milijardu dolara. Oba kanala su pružala rastuću konkurenciju za kanal specijalnih i prirodnih proizvoda, koji je rastao sporijom stopom od 6,7% da bi prošle godine dostigao nešto više od 60 milijardi dolara prodaje.
Od svakih potrošenih 10 dolara, jedan je dat za prirodne i zdravije proizvode, pokazuju podaci kompanije SPINS, što je, kako komentarišu, veoma značajno. Nisu samo prirodni proizvodi ti koji su doživjeli procvat. Naročito može da se primijeti da proizvodi koji su nastali u održivim procesima proizvodnje, kao i oni koji poštuju dobrobit životinja, nastavljaju da se ubrzano razvijaju.
Prodaja proizvoda koji su usmjereni ka dobrobiti životinja porasla je 17% u 2020. godini, a prodaja proizvoda dobijenih od životinja koje su hranjene samo travom, kao i proizvoda iz slobodnog uzgoja, porasla je za više od 13%. Ostali ključni atributi, koji su zabilježili značajan rast, su paleo ishrana (32%), biljni proizvodi (21,4%), bez glutena (18%), kao i poštena trgovina (13%).
Potrošači očekuju više od proizvoda koje kupuju
Bez obzira da li je to zbog ograničenog budžeta ili zbog brige za zdravlje i dobrobit, ljudi traže nutritivne benefite.
Proizvodi biljnog porijekla ispunjavaju kriterije potrošača, kada su u pitanju i zdravlje iodrživost. Inovacije u ovim oblastima donose povećane zdravstvene benefite novim kategorijama proizvoda, kao što su naprimjer zamrznuti proizvodi za doručak, gdje je prodaja biljnih ponuda porasla za 84% u 2020. godini.
U mnogim slučajevima, biljni proizvodi donose mnogo više nutritivnih vrijednosti nego isti takvi proizvodi životinjskog porijekla.
Proizvodi na biljnoj bazi nemaju samo zdravstvene benefite, već i benefite za čitavu planetu, kao što je niža emisija gasova sa efektima staklene bašte, očuvanje vode i biodiverziteta.
Kupci, također, traže održivu ishranu, koja sadrži cjelovitu minimalno prerađenu hranu, pri čemu je prodaja paleo proizvoda porasla za 27%, a prodaja keto proizvoda za 32%, prošle godine.
Iako se većina potrošača ne pridržava određenog načina ishrane, mnogi kupci koriste te proizvode za kreiranje programa ishrane koji njima odgovara.
Uz 2020. godinu, kao podsjetnik da su zdravo tijelo i imunološki sistem prva linija odbrane, potrošači traže funkcionalne sastojke za sprečavanje bolesti i poboljšanje ukupnog zdravlja.
Prodaja funkcionalne hrane i pića porasla je za 9,5% u 2020. godini, predvođena prodajom proizvoda od ašvagande, jedne od najcjenjenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini (poznata i kao indijski žen šen), koja je porasla za 117% u odnosu na prethodnu godinu, kao i proizvoda od jabukovog sirćeta, koji su porasli za 181%. Ostali funkcionalni sastojci, koji pokreću interesovanje potrošača, uključuju gljive za imunološku podršku, adaptogene za smanjenje stresa, kolagen, kao i zdrave masti.
Povećan broj obroka koji se konzumiraju kod kuće, usljed pandemije, stvorio je još jedan pokretač rasta za prirodnu i organsku prehrambenu industriju. Kompanije koje proizvode komplete obroka imale su koristi od porasta potrošnje kod kuće. Tako je, naprimjer, kompanija Hello Fresh zabilježila povećanje prodaje ovih kompleta za 48% u 2020. godini.
Trgovci koji prodaju specijalizovanu i organsku hranu iskoristili su priliku da ponude zdrave obroke.
Stabilna prodaja i tokom neizvjesnih vremena
Trendovi za 2021. godinu ažuriraju stavove potrošača i kupovnog ponašanja, kada su u pitanju organski proizvodi.
Podaci pokazuju da je prodaja organskih i bio proizvoda porasla tokom panedmije Covid-19, i brojna istraživa- nja ukazuju na obim prodaje robe na tržište.
Starost je glavni demografski faktor koji utječe na ku- povinu organskih proizvoda. Gotovo za svaku robu, najmlađi kupci u istraživanju (od 18 do 29 godina) bili su prva grupa koja je kupovala organske proizvode, i isklju- čivo i povremeno. U većini slučajeva, slijede, nakon njih, potrošači deceniju stariji, koji će vjerovatno da kupe organske proizvode. Kupci stariji od 60 godina imali su mnogo manje šansi da uzmu organsko voće i povrće od mlađih potrošača, i to je trend koji se nastavlja od prošle godine.
Prema podacima godišnjeg izvještaja FreshFacts on Retail za 2020, koji izdaje udruženje United Fresh Produce Association, u trećem kvartalu prošle godine prodaja organskih svežih proizvoda je porasla za 16%, u poređenju sa istim periodom godinu ranije.
Glavne karakteriste prodaje u četvrtom kvartalu 2020. u SAD:
- I voće i povrće su nastavili da rastu, jer je prodaja porasla u svim kategorijama, podstaknuta potrošačima koji su u tom periodu putovali više i trošili više tokom tih putovanja;
- Prodaja proizvoda sa dodatom vrijednošću nastavila je da dobija zamah nakon oporavka od pada u prošlosti. Dok povrće raste bržim tempom od voća, ono se vratilo rastu nakon uzastopnih kvartala pada;
- Ukupni prihodi od voća, u posljednjem kvartalu prošle godine, iznosili su 7,3 milijardi dolara, što predstavlja rast od 7,7% u poređenju sa prethodnom;
- Prodaja povrća u dolarima porasla je 14,1% u posljednjem kvartalu, dostigavši 8,8 milijardi dolara, što je podržano snažnim količinskim rastom od 9,2%.