Na sajmu SIAL Paris 2024 održat će se četiri summita. Ovog puta predstavljamo DeepTech i AI Summit, koji je pružio uvid u ključne teme koje će oblikovati budućnost prehrambene industrije. Sudionici su imali priliku čuti izvrsne govornike, a program je započeo prezentacijom glavnog govornika:
Prva prezentacija i keynote govornik: “Innovation in Food Value Chain”
Ram Rampalli, potpredsjednik Walmart Global Tech, govorio je o inovacijama u lancu vrijednosti prehrambenih proizvoda. Rampalli je naglasio važnost digitalizacije i primjene novih tehnologija za unapređenje svih segmenata lanca, od proizvodnje do potrošača, s ciljem stvaranja učinkovitijih i održivijih poslovnih modela.
Prvi panel: “Is AI really a game changer for life science and food industry?”
Umjetna inteligencija (AI) već je imala značajan utjecaj u industrijama poput zdravstva i logistike, ali može li doista donijeti promjene i u prehrambenoj industriji? Panelisti su istražili mogućnosti i izazove s kojima se AI suočava u nastojanjima da unaprijedi industriju, od razvoja proizvoda i korisničkog iskustva do proizvodnih i formulacijskih procesa.
Na panelu su govorili:
- Aadit Patel, NotCo, SVP, AI Product and Engineering
- Ruben SABAH, Hyperplan et Roquette
- Alexandre DE SOUZA CARVALHO, Roquette, Head of Marketing Food & Nutrition
- Alon Chen, Tastewise & TasteGPT – The Food Intelligence Platform
Panel je moderirala Alizée Blanchin, direktorica i partnerica u Hello Tomorrow. Diskusija je pokazala da, iako AI ima potencijal značajno unaprijediti proizvodne procese, postoje ograničenja i izazovi koje industrija mora prevladati kako bi u potpunosti iskoristila tehnologiju.
Drugi panel: “From lab to market: Recipes for innovation”
Drugi panel usredotočio se na inovacije i kako prenijeti tehnološka otkrića iz laboratorija na tržište. Diskusija je posebno istaknula teme poput precizne fermentacije i izazove u popularizaciji alternativnih proteina. Iako ove tehnologije nude mnoge mogućnosti, i dalje se suočavaju s preprekama poput zakonodavnih okvira u EU, cijene, teksture i okusa, što sprečava širu primjenu i prihvaćanje kod investitora i potrošača.
Na panelu su govorili:
- Nadine Bongaerts-Duportet, GOURMEY, Chief Innovation Officer
- Richard C Delerins, Food Analytics – Los Angeles & Paris, PhD, CEO
- Alexandre Leboeuf, Sodexo, VP Open Innovation and Partnerships
Moderator panela bio je Ben Constantini, osnivač i CEO kompanije Sesamers. Panelisti su naglasili da, iako postoji mnogo prostora za inovacije, ključni izazov ostaje kako učiniti nove tehnologije komercijalno održivima i dostupnima na tržištu.
Treći panel: “Deeptech & AI – Going deeper for food sustainability”
Treći panel bio je usmjeren na održivost u prehrambenoj industriji, s naglaskom na smanjenje emisija CO2 i ekološki prihvatljive prakse. Prehrambena industrija i poljoprivreda čine do 30% globalnih emisija CO2, stoga će odluke koje industrija i potrošači donesu u sljedećim godinama imati velik utjecaj. Panel je istražio različite pristupe, od smanjenja otpada i njegove valorizacije do unapređenja pakiranja i praćenja proizvoda, uz osvrt na regulacije. Diskusija se bavila trendovima, ulaganjima i inovativnim inicijativama koje podupiru dekarbonizaciju industrije.
Na panelu su govorili:
- Henrietta Hearth, Big Idea Ventures, VP
- Bosco Emparanza, Moa Foodtech
- Johann Steinert, Orbem, Director New Markets
Panel je moderirala Beatriz Jacoste Lozano, direktorica KM ZERO Food Innovation Hub. Panelisti su raspravljali o ključnim trendovima i inicijativama koje se provode kako bi se smanjile emisije ugljikovog dioksida i promicala održivija budućnost prehrambene industrije.
Ovi paneli i prezentacije pokazali su da budućnost prehrambene industrije leži u inovacijama koje mogu redefinirati način na koji se proizvodi stvaraju, distribuiraju i konzumiraju diljem svijeta.