Nature: Proizvodnja morske hrane mogla bi značajno porasti do 2050. godine

Godišnja svjetska proizvodnja hrane iz mora mogla bi porasti za 21 do 44 miliona tona do 2050. godine, što je porast od 12% do 25% svog mesa potrebnog za prehranu 9,8 milijardi ljudi koliko se predviđa do sredine vijeka, stoji u izvještaju časopisa Nature.

Dok u svijetu raste potražnja za hranom, neizvjesno je može li se snabdjevenost povećati bez ugrožavanja drugih usluga ekosistema. Christopher Costello, profesor ekonomije okoliša, kaže da okean ima velik, neotkriven potencijal da pomogne nahraniti svijet idućih decenija, a to je moguće realizovati tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori.

Potrebne su brže i dalekosežne promjene

Morska hrana visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline. “Ako se sprovedu brze i dalekosežne promjene u načinu na koji upravljamo industrijom eksploatacije mora i pri tom očuvamo njegove ekosisteme, možemo ojačati dugoročnu sigurnost hrane i egzistenciju miliona ljudi”, smatra Costello.

Sa kolegama je izračunao potencijalnu buduću proizvodnju iz mora koristeći bioekonomske modele. Oni među ostalim kažu da bi do 2050. godine do 44% hrane iz mora moglo poticati iz uzgoja.

Izvor: agroklub.ba