Kompanija Barry Callebaut pokreće proizvodnju čokolade u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, rekao je danas da će uskoro u novosadskom pogonu Kompanije “Beri Kalebaut” (Barry Callebaut), krenuti proizvodnja svjetski poznate čokolade te kompanije.

“U Novom Sadu uskoro počinje proizvodnja u čokolade te svjetski priznate kompanije, u kojoj će biti zaposleno više od 100 radnika”, rekao je Vučević medijima poslije današnjeg sastanka u Gradskoj kući sa predstavnicima ove kompanije i novosadskog Tehnološkog fakulteta.

On je rekao da se izgradnja fabrike čokolade te kompanije u Novom Sadu bliži kraju, kao i da će odmah po završetku uslijediti snabdijevanje čokoladom domaćih i konditora širom jugoistočne Evrope.

“U tom projektu grad je učestvovao sa više od 300 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), koja su uložena u vodovodnu, kanalizacionu i saobraćajnu infrastrukturu fabrike čokolade”, rekao je Vučević.

Dekan Tehnološkog fakulteta Biljana Pajin naglasila je da će saradnja s najvećom svjetskom kompanijom u oblasti proizvodnje čokolade izuzetno mnogo značiti tom fakultetu.

“Studentima će ovo biti neprocenjivo jer će imati svakodnevno priliku da učestvuju u procesu proizvodnje, dok će fabrici mnogo značiti naš naučnoistraživački rad i njegova implementacija u dalje poslovanje kad je u pitanju proizvodnja čokolade”, rekla je Pajinova.

Menadžer za kvalitet kompanije “Beri Kalebaut” Jelena Jurić očekuje u narednom periodu još mnogo razvojnih projekata sa Tehnološkim fakultetom.

Tehnološki fakultet, kao vodeća naučnoistraživačka i obrazovna institucija, nedavno je potpisao Memorandum o saradnji s kompanijom “Beri Kalebaut” koji obuhvata okvir za unapređenje obrazovanja studenata.

Fabrika čokolade “Beri Kalebaut” u Novom Sadu biće najveća fabrika čokolade u ovom dijelu Evrope i značiće mnogo za srpsku prerađivačku i prehrambenu industriju, jer će najveći broj sirovina biti iz domaćih izvora.