Istraživanje: Meso iz pašnjačkog uzgoja ima više zdravih omega-3 masnih kiselina

Znanstveno istraživanje je dokazalo da goveda koja se hrane žitaricama imaju odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina 7:1, dok ona koja se hrane isključivo na pašnjacima 2:1.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Future Foods, otkriva da goveda koja se hrane na pašnjaku sadrže više od 40 mg omega-3 masnih kiselina na 100 grama.

Kako piše farminguk, glavna slabost savremene prehrane širom svijeta je njihov nedostatak jer dolazi do viška loših, omega-6 masnih kiselina.

U sklopu istraživanja rađene su analize na goveđim odrescima iz ekološkog i neekološkog uzgoja. Rezultati su kasnije uspoređeni s mesom uzgojenim na farmama koje nose certifikat “Pasture for Life”, a riječ je o životinjama koje se hrane isključivo na pašnjacima.

Važnost omjera

Rezultati pokazuju jasne razlike između koncentracije omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Potvrdili smo da hranidba žitaricama i njihovim nusproizvodima stvara manje prvih u mesu, a više potonjih, nepoželjnih”, rekla je voditeljica istraživanja, Gillian Butler.

Kaže da je i njihov odnos mnogo lošiji u mesu goveda koja jedu žitarice. Tako za taj način hranidbe omjer omega-6 i omega-3 iznosi 7:1, dok je za goveda koja su se hranila na pašnjacima 2:1.

Brojnim znanstvenim studijama je potvrđena važnost ovog odnosa. Tako je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se nastoji prehranom unositi omega-3 i omega-6 masnih kiselina u omjeru od 1:3 do 1:5, no realnost je drugačija. Tokom posljednjih 150 godina, konzumacija kvalitetnijih smanjila se za 80 posto, a unos lošijih povećao se za nekoliko stotina posto, zbog čega se javljaju kardivaskularne bolesti.

Naime, nusprodukti razgradnje omega-6 potiču upalne procese, rast stanica tumora, zgrušavanje krvi, dok ove druge djeluju suprotno. Iako naš organizam treba obje za normalno funkcionisanje, sve jasnije postaje da je razmjer njihovog unosa iznimno važan.

Udruga stočara Fed-Pasture iz Velike Britanije, koja stoji iza standarda certificiranja mesa i mliječnih proizvoda Pasture for Life, kaže da je istraživanje pokazalo da je hranidba životinja izravno uticala na kvalitetu mesa. “Masne kiseline koje trebamo jesti više javljaju se u daleko većim koncentracijama u mesu životinja koje se hrane na pašnjacima“, zaključila je Jimmy Woodrow iz te udruge.