Hrvatska: Grupa Vindija i Koka nositelji oznake sljedivosti “5HR”

Dva od devet ugovora o podršci iz Programa ruralnog razvoja koje je Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo projektima u Varaždinskoj županiji odnose se na Grupu Vindija i tvrtku Koka, nositelje oznake sljedivosti “5HR” i jedinog službenog GMO-FREE certifikata u RH za piletinu i stočnu hranu.

Ugovore o podršci ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila je u subotu u Varaždinu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede RH.

Podrška vrijedna 13,4 miliona kuna dodijeljena je tvrtki Koka u sklopu operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, a ukupna vrijednost investicije u povećanje proizvodnih kapaciteta iznosi 26,8 miliona kuna.

Također, Vindiji je dodijeljena podrška u vrijednosti 2,6 miliona kuna za projekt izgradnje sunčane elektrane, investiciju ukupne vrijednosti od 5,2 miliona kuna.

Zaokruženi i strogo kontrolisani proizvodni ciklus “od polja do stola” u cjelokupnoj Grupi Vindija započinje uzgojem žitarica za proizvodnju stočne hrane i nastavlja se prirodnim uzgojem peradi te obradom piletine.

“Pilići se na farmi uzgajaju u funkcionalnim objektima, koji im osiguravaju povoljne mikroklimatske uvjete s dovoljno svježeg zraka, čiste vode te prostora za kretanje. Hranjeni su hranom iz vlastite Tvornice stočne hrane Blagodar na bazi kukuruzne smjese uz dodatak vitamina i minerala. Time se jamči kontrola svih faza i procesa proizvodnje, zdravstvena ispravnost svih finalnih proizvoda i kvalitetna domaća piletina”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako bi dodatno naglasilo da je riječ o kontrolisanom porijeklu i proizvodnji, Vindija je uvela i oznaku “5 HR” na ambalažu Cekin svježih pilećih proizvoda, čime potvrđuje da je perad, počevši od samih roditeljskih jata, izležena i uzgojena u Hrvatskoj, da hrana kojom se hrani potiče iz Hrvatske te da je obrađena i zapakovana u industriji mesa u Hrvatskoj. Također, od 2017. svježe meso robne marke Cekin nositelj je jedinog službenog GMO-FREE certifikata u RH, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

“Sljedivost hrane je ključna za pružanje tačne i poštene informacije hrvatskim potrošačima, svako ima pravo znati i odabrati čime hrani sebe i svoje obitelji. Kontinuirano ulaganje u unapređivanje proizvodnih kapaciteta jedini je način za održavanje i jačanje kvalitete finalnih proizvoda”, rekla je ministrica Vučković.

Istaknula je kako je u slučaju Koke d.d. i grupe Vindija, riječ o etabliranoj proizvodnji s tradicijom u preradi koja rezultira visokom kvalitetom proizvoda, te je pozvala građane da “pruže podršku hrvatskim proizvođačima i da kupuju kvalitetno i domaće“.