U Francuskoj će uskoro biti zabranjeno da se hamburgeri, kobasice i drugi proizvodi životinjskog porijekla nazivaju tim imenima ukoliko su napravljeni od sastojaka koji su zamjena za meso. Francuska poljoprivredna industrija sada želi da ovo pravilo prenese na Evropsku uniju.
Od 1. oktobra zamjene za meso na biljnoj bazi u Francuskoj više neće smjeti da imaju u imenu kobasica, biftek, hamburger ili bilo koji drugi naziv koji bi mogao da se odnosi na meso. Ovo se navodi u novom dekretu objavljenom u francuskom Službenom listu.
“Neće biti moguće koristiti terminologiju specifičnu za sektore koji su tradicionalno povezani sa mesom i ribom za označavanje proizvoda koji ne pripadaju životinjskom carstvu”, citira Le Monde.
Hrana koja je već proizvedena ili označena, može se staviti na tržište do 31. decembra 2023. godine.
Poljoprivredna zajednica u Francuskoj snažno podržava novi zakon. To je suštinski korak u korist transparentnosti informacija potrošačima, kao i očuvanja naših proizvoda i znanja, kaže Jean-François Guihard, predsjednik Interbeva, nacionalne organizacije stočarske i mesne industrije.
Štaviše, industrijske federacije se sada nadaju da će ovo pravilo proširiti na cijelu Evropsku uniju, pošto se trenutno zakon ne primjenjuje na proizvode iz drugih evropskih zemalja ili Turske. Kao takve, pljeskavice na biljnoj bazi uvezene iz inostranstva mogu da ostanu pljeskavice.
Međutim, o ovom pitanju se redovno raspravlja na evropskom nivou i do sada nije postignuta zabrana imena mesa. Međutim, u tome je uspela industrija, pa se biljne zamjene za mliječne proizvode ne mogu se nazvati mlijekom ili sirom. Francuski prijedlog da se zabrani čak i svako pominjanje mliječnih proizvoda, kao što je opis biljne alternative jogurtu, odbijen je prošle godine.
U međuvremenu, Nacionalna opservatorija za ishranu biljem (ONAV) žali što je Francuska zauzela konzervativni stav, koji je suprotan trenutnim trendovima i evropskoj politici po ovim pitanjima.
U međuvremenu, svinjska industrija želi da ide dalje i zabrani označavanje takozvanog laboratorijskog mesa kao mesa.