Europska unija zabranila zabranila upotrebu titamov dioksida

Europska unija zabranila zabranila upotrebu titamov dioksida, aditiv (E171) se koristi da hrana poput sladoleda, dječje hrane, pekarskih i mliječnih proizvoda izgleda svjetlije i privlačnije, loše djeluje na mikrofloru crijeva te izaziva upalne procese koji u određenim slučajevima mogu rezultirati rakom.

Europska unija zabranila zabranila upotrebu titamov dioksida, aditiva za hranu E171, koji se naveliko koristio u preradi hrane. Istraživanja su pokazala kako aditiv, koji se naveliko koristi da hrana poput sladoleda, dječje hrane, pekarskih i mliječnih proizvoda izgleda svjetlije i privlačnije, loše djeluje na mikrofloru crijeva te izaziva upalne procese koji u određenim slučajevima mogu rezultirati rakom.

„Ova odluka nije nikog iznenadila, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je prošle godine objavila da se titanov dioksid više ne može smatrati sigurnim za ljudsku prehranu, Parlament i Vijeće su podržali procjenu i Europska komisija je sada donijela uredbu da se on potpuno zabranjuje. Bilo je otpora od strane industrije, no E171 ne služi ni očuvanju hrane, ni poboljšanju hranjivosti, već samo tome da proizvod bude ljepši. Ljepši, ali i opasan za zdravlje,“ pojasnila je europarlamentarka Biljana Borzan iz odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

Zaključak EFSA-e, koji se temelji na hiljadama novih studija, otkrio je da se ne može isključiti genotoksičnost, odnosno sposobnost hemijske tvari da ošteti DNA te da se ne može uspostaviti sigurna razina dnevnog unosa aditiva za hranu. Genotoksičnost može dovesti do kancerogenih učinaka i istraživanja na miševima su pokazala da veće doze titanovog dioksida izazivaju predkancerogene lezije u crijevima štakora.

„Radi se o spoju koji se dugo koristio u preradi hrane i svi smo ga unosili u organizam. U mikrodozama doduše, koje nisu bile izravno opasne za zdravlje, no titanov dioksid se s vremenom akumulira u tijelu i opasnost raste. Nužno je pratiti nauku i najnovije spoznaje tkati u zakone koji štite zdravlje građana, pogotovo kada je hrana u pitanju. EU je prva od velikih svjetskih tržišta donijela ovakvu zabranu, no vjerujem da će to sada napraviti i drugi,“ izjavila Borzan.

Rok za prilagodbu je krenuo od početka januara i države članice imaju 6 mjeseci da osiguraju provedbu zabrane, a proizvođači hrane da prilagode svoje recepte i proizvodne procese prenosi Agrobiz.

Više EU vijesti ovdje
Više o ditivu OVDJE