DANAS je Svjetski dan čokolade. Imamo za vas par zanimljivosti o njoj. Inače, ime za drvo kakaovca, Theobroma cacao, znači “hrana za bogove” i malo je ljudi koji se s tim ne bi složili. Čokolada ima dugu historiju koja seže sve do Maja, starog naroda Srednje Amerike.
Chokolati je čokolada u izvornom obliku
Maje su prvi upotrebljavali plodove kakaova stabla, koje raste u tropskim kišovitim šumama Amazone, za izradu ukusnog napitka zvanog “chokolatl”. Tu gustu, bogatu tekućinu dobivali su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaovca koje su zatim miješali u vodi s čilijem. Maje su plodove upotrebljavali i kao valutu za plaćanje i darove za proslave.
U mnogim receptima za kolače i deserte čokolada je najbitniji sastojak, pa kvaliteta čokolade koja se upotrebljava ima veliku ulogu. Čokolada mora biti glatka, sjajna i boje mahagonija, ne smije biti preslatka, treba biti hrskava i mora se čuti zvuk lomljenja kad se lomi. Čokolada s velikom količinom kakao maslaca trebala bi se vrlo brzo topiti u ruci te odmah otopiti u ustima. Osnovni okus čokolade je gorkast s vrlo malo kiselosti.
Čuvajte je na temperaturi od 10 do 15 stepeni. Čokolada vrlo lako poprima mirise, pa je čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Njena svestranost vidi se u tome što je jednako možete koristiti u slatkim i slanim jelima. Dodajte je u kolače, pudinge, od nje napravite kremu ili glazuru, preljev za deserte ili svježe voće.
A znate li da…
…je 07.07. Svjetski dan čokolade i smatra se da je tada čokolada prvi put došla na europsko tlo
…je ona zapravo povrće – kakaovac pripada obitelji Malvaceae s bamijom i pamukom
…bijela čokolada tehnički nije čokolada – budući da uglavnom sadrži samo kakao maslac
…je za pola kilograma čokolade potrebno 400 zrna kakaovca
…svako stablo proizvede otprilike 2500 zrna
…je Rudolph Lind dizajnirao prvi stroj za obradu zrna
…je Obala Bjelokosti najveći proizvođač kakaovca u svijetu, uz Ganu i par južnoameričkih zemalja
…su za izradu jedne čokolade potrebna 2 do 4 dana.
Bosanskohercegovačko tržište
Na tržištu Bosne i Hercegovine, količinska prodaja čokolade je porasla za oko 11%. Kao i većina drugih kategorija, čokolade su također išli putem pada količinske prodaje u 2020. godini, zatim značajno povećanje prodaje u 2021. godini, odnosno njen oporavak.
Promatrajući određene segmente čokolade, čokolada s punjenjem koja ima najveći udio u prodaji kategorije, bilježe rast prodaje od skoro 15%. Sljedeći segment po udjelu u prodaji, čokolade sa sastojkom (komadići lješnjaka, cijeli lješnjak, komadići keksa..), dosegnuo je rast prodaje za oko 8%.
„Miješane“ čokolade, odnosno čokolade s kombinacijom više sastojaka (primjerice, lješnjak i grožđice), bilježe najveći rast prodaje od skoro 17%.
Prodaja čokolade se uglavnom odvija u tradicionalnim formatima, skoro 60% prodaje i rast prodaje je nešto izraženiji u odnosu na cjelokupno tržište (oko 12%), a moderni formati dostižu rast prodaje na razini od skoro 10%. Trend za spomenute segmente na tržištu BiH je u skladu sa modernim i tradicionalnim formatima, pritom vrijedi napomenuti sporiji rast čokolada sa sastojkom u modernim formatima (oko 4%).
Čokolada je također kategorija koja je doživjela oporavak u odnosu na prošlu godinu, ali i prestigla količinsku prodaju iz 2019. godine, pa tako uspoređujući 2021. godinu sa 2019. godinom, riječ je o rastu od 2,2%. 2022. godina je u velikoj mjeri neizvjesna, kako uz epidemiju, tako i geopolitičku situaciju.