Krajem septembra iz Brisela je stigla vijest da bi nakon trideset godina svinjsko i pileće meso iz Srbije ponovo moglo da se nađe na tržištu Evropske unije. I dok proizvodnja svinjetine mora da sačeka dodatne kontrole, postupak odobravanja izvoza živinskog mesa i jaja je u toku.
Vraćanje na listu zemalja koje mogu da izvoze piletinu i jaja u Evropsku uniju nije nimalo lak posao. Ne čudi, jer na tom tržištu nismo prisutni već tri decenije.
U Srbiji postoji više od 1.600 farmi za tov živine i 1.050 farmi za proizvodnju jaja. Prošle godine na njima je proizvedeno 115.000 tona pilećeg mesa i milijardu i po jaja.
Gotovo sve je potrošeno na domaćem tržištu, jer je zbog zabrane izvoza u Uniju, živinarima dostupno samo tržište CEFTA. Put Evrope pre bi mogla da krenu jaja nego meso. Pet, šest farmi već je spremno da “izađe na crtu” evropskim proizvođačima.
Preko dozvola za evropsko tržište domaća piletina mogla bi da stigne i u druge zemlje koje su joj do sada bile zatvorene.
Da bi iskoristili mogućnost izvoza u Uniju mnogi će morati da unaprijede proizvodnju, što zahtijeva znatna ulaganja. U ovom trenutku evropske standarde, kažu u Upravi za veterinu, imaju samo dvije klaonice i dvije fabrike za preradu mesa.
Prednost srpske piletine u odnosu na evropsku je, kažu stručnjaci, kvalitetnije meso, genetski nemodifikovano, jer naše životinje jedu hranu koja u sebi ne sadrži genetski modifikovan kukuruz ili soju.
izvor: RTS/ekapija
foto: pixabay