Carlsberg započinje testiranje svoje nove održive ambalaže

Danska pivara Carlsberg Group započela je probu svoje nove Fiber Bottle. To je boca piva napravljena na biološkoj bazi koja se može u potpunosti reciklirati. Flaša će biti dostupna potrošačima „u najvećem pilot projektu do sada“.

U skladu sa fokusom grupe na održive prakse, u flašama će se nuditi pivo kuhano od organskog i regenerativnog ječma.

Boce će biti dostupne na odabranim festivalima i vodećim događajima, kao i ciljanim uzorcima, napomenuo je Carlsberg.

Testiranje će omogućiti proizvođaču piva da prikupi povratne informacije o iskustvima ljudi o proizvodu, što će pomoći sljedećoj generaciji dizajna.

“Oduševljeni smo što možemo donijeti našu novu fiber bocu u ruke potrošača, omogućavajući im da je sami iskuse”, rekao je Stephane Munch, potpredsjednik razvoja grupe u Carlsbergu.

Značajna prekretnica za bocu je njena PEF polimerna obloga na bazi biljaka, koju je razvio Carlsbergov partner Avantium, vodeći stručnjak za obnovljivu hemiju.

PEF je u potpunosti napravljen od prirodnih sirovina, kompatibilan je sa sistemima za reciklažu plastike i može se razgraditi u prirodi ako završi izvan nacionalnih sistema za reciklažu. PEF takođe funkcioniše kao prepreka između piva i spoljašnjeg omotača vlakana, štiteći ukus i gaziranost piva bolje od konvencionalne PET plastike na bazi fosilnih goriva.

Spoljni omotač flaše, proizveden od strane kompanije za pakovanje Paboco, sastoji se od održivih drvenih vlakana i takođe je na biološkoj bazi. Ovaj sloj takođe ima izolaciona svojstva, što može pomoći da pivo ostane duže hladno, u poređenju sa limenkama ili staklenim bocama.

Boca je napravljena 100% na biološkoj bazi osim čepa, koji je trenutno potreban da bi se osigurao kvalitet proizvoda, a boca i čep se u potpunosti mogu reciklirati.

Danski proizvođač pića nastaviće sa razvojem, zajedno sa Avantiumom i Pabocom, kako bi došao do prilagođenog rješenja 3.0 koje je podjednako pogodno za primarno pakovanje piva.

U saradnji sa dobavljačem ječmenog slada Soufflet, Carlsberg je skuhao pivo od ječma koje je kultivisano korišctenjem potpuno organskih i regenerativnih poljoprivrednih praksi.

“Iako potrošači i dalje mogu da očekuju isti ukus Carlsberga, metode koje se koriste za uzgoj ječma su postavljene da poboljšaju biodiverzitet poljoprivrednog zemljišta, poboljšaju zdravlje zemljišta i povećaju prirodno sekvestraciju ugljenika u zemljištu u odnosu na konvencionalne metode uzgoja”, primijetio je pivar.