Belgija: Fabrika čokolade Barry Callebaut nastavlja sa radom

Barry Callebaut očekuje da će do početka augusta nastaviti proizvodnju u svojoj fabrici čokolade u Vizeu u Belgiji i postepeno povećavati proizvodnju kako bi dostigao puni kapacitet u narednim sedmicama.

Proizvođač čokolade zaustavio je proizvodnju u ovoj fabrici krajem juna 2022. godine kao predostrožnost nakon otkrivanja salmonele u jednoj proizvodnoj seriji fabrike.

Kompanija je identifikovala lecitin kao izvor zagađenja i od tada je preduzela mjere za čišćenje fabričkih linija za proizvodnju čokolade.

Sigurnost hrane je od najveće važnosti za nas, napomenula je kompanija.

Kompanija ima certifikat za bezbijednost hrane, a više od 230 zaposlenih radi na bezbijednosti i kvalitetu hrane u Evropi i više od 650 širom svijeta.

Proizvođač čokolade zabilježio je “snažan” rast obima prodaje, vođen njegovim performansom u svim regionima u prvoj polovini fiskalne godine. U regionu EMEA (Evropa, Bliski Istok i Afrika) tokom ovog perioda prodaja je porasla za 11,6%, na 537.542 tone.

Podsjetimo, u aprilu ove godine, italijanska konditorska grupa Ferrero također je obustavila rad svoje fabrike u Arlonu u Belgiji i dobrovoljno povukla neke od svojih Kinder čokoladnih bombona sa američkog tržišta zbog potencijalne povezanosti sa kontaminacijom salmonelom.

Kompanija je dobila dozvolu od belgijske Uprave za bezbijednost hrane (AFSCA) da opet pokrene svoje proizvodne linije u fabrici sredinom juna, nakon pažljivog čišćenja i kontrole bezbijednosti hrane.