Srbija: Novi propisi o kvalitetu kafe

Potrošači bi u narednom periodu mogli da očekuju bolji kvalitet kafe, ali i više korisnih informacija na ambalaži ovog proizvoda.

U prvim danima januara Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je pravilnik koji bolje reguliše ovu oblast a tiče se kvaliteta sirove kafe kao i zamjena za kafu.

Prema informacijama iz tog ministarstva, ovim pravilnikom nastavljeno je dalje usklađivanje sa evropskim propisima o ekstraktima kafe i cikorije, a određene odredbe usvojene su u namjeri da se zaštite potrošači i spriječi nepoštena poslovna praksa koja bi ih dovela u zabludu.

Pravilnikom su također definisani sastojci koje se mogu dodavati tokom proizvodnje proizvoda od kafe, utvrđena su dodatna zajednička pravila o pakovanju i deklarisanju, kao i nazivi koji se mogu koristiti za neke od ovih proizvoda. Ti propisi odnose se ne samo na proizvođače na domaćem tržištu već i na uvoznike. Među najvažnijim novinama, navode u ministarstvu, jesu one koje definišu botaničke vrste koje se mogu stavljati u promet. Također, pored postojećih parametara kvaliteta koje sirova kafa mora da ispunjava, definisan je i maksimalni udio loma koja sirova kafa, kao i ona bez kofeina može da sadrži. Prema novim prpisima, pržena kafa ne smije da sadži skrob, a definisana je nova kategorija proizvoda ‒ napitak od hladno ekstrahovane kafe.

U dijelu zamjena za kafu utvrđena su dodatna pravila o pakovanju i deklarisanju. Ubuduće ovi proizvodi neće moći da budu deklarisani i prodavani pod nazivom surogati kafe ili zamjene za kafu već će se koristi samo naziv sirovine koje se koriste za proizvodnju zamjene, kao i podatak o postupku prerade. Pravilnikom je također uređeno da ovi podaci moraju da budu istaknuti na glavnom vidnom polju proizvoda. Definisani su sirovine za proizvodnju zamjene za kafu, a to su žitarice, proklijale žitarice, cikorija, slanutak (naut) ili grašak, žir i soja.

Izvor: Politika/eKapija
Foto: Pixabay