IN STORE  in your country  
BiH
VIJESTI: Svijet
30.08.2019.

ZANIMLJIVOSTI

Znate li kako nastaje najskuplja kafa na svijetu - Kopi Luwak?

Širom svijeta su veoma popularna pića i jela od raznih prilično neobičnih stvari, a smatraju se skupocjenim, ekskluzivnim i elitnim. Donosimo vam priču o najskupljoj i najposebnijoj kafi na svijetu

Najposebnija, ujedno i najskuplja kafa na svijetu naziva Kopi Luwak proizvodi se u Indoneziji i Filipinima. Dobija se na čudan i poseban način, čime se objašnjavaju njena rijetkost i skupoća.

Njen glavni proizvođač je malena azijska cibetka, životinja nalik na mačku.

Azijske cibetke su mala, dlakava stvorenja dugačkog repa koje su penju po drveću i pretežno su aktivne noću. Pripadaju sisarima, a žive u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Ishrana im se sastoji od bobica, voća i sjemena. Omiljene su im crvene bobice u kojima se nalaze po dva zrnca kafe.

Stručnjaci za kafu smatraju da ukus ovakve kafe dolazi od dvije stvari - pažljive selekcije koju cibetke prave i procesa varenja. Cibetke nekada znaju danima tražiti ovu ukusnu poslasticu, a kada je nađu, biraju one najbolje, najukusnije i najzrelije bobice kafe što znači da su zrnca visokog kvaliteta. Nakon što pojedu bobicu, ona prolazi kroz digestivni trakt i na tom putu upija kiseline i enzime. Proces fermentacije dovodi do stvaranja specifičnog ukusa - blagog i čokoladnog, a napitak ne stvara opor ukus u ustima nakon konzumacije.

Čija je ideja bila napraviti napitak baš od ovih zrna? Priča o otkriću ''Kopi Luwaka'' ima korijene u dugoj i evropskoj historiji i kolonijalizmu. Kako su Španija, Engleska, Portugalija i Holandija dolazile do Azije, državljani ovih zemalja najčešće su se naseljavali na tlu bogatom prirodnim resursima i na farmama. Naime, Holanđani su postali prvi veći uvoznici kafe kada su je pronašli u Jemenu u XVI stoljeću. Početkom XVII vijeka, Holanđani su počeli da izvoze kafu iz Jemena, uprkos zabrani izvoza nacionalnih dobara.

Indonežanske plantaže su obrađivali slabo plaćeni lokalni farmer. Vodeći se znatiželjom zašto je kafa tako dragocjena, farmeri koji nisu smjeli da je beru za sebe niti su imali novca da je kupe, shvatili su da cibetke jedu ovu biljku i da sjemena izbacuju sa izmetom. Ubrzo su ih ispržili i opojni miris i ukus su bili toliko drugačiji od bilo čega drugog da je ovo piće postalo omiljeno među farmerima i vlasnicima plantaža.

Da bi se dobilo 150 grama Kopi Luwaka (na indonežanskom kafa i Civet) potrebno je čak pola kilograma izmeta ove zvijerke, a gramaža se umanjuje za dodatnih 20% prženjem (!). Godišnja proizvodnja ove kafe je otprilike 4 do 5 kilograma, a 400 grama najposebnijeg napitka seže i do 600 dolara.

Ilustracije radi, možemo uporediti cijene Kopi Luwak kafe s prosječnim cijenama obične kafe. Jedna šoljica Kopi Luwak kafe u kafiću košta između 35 i 100 dolara, dok se cijena obične kafe kreće između 2 i 5 dolara po šoljici.

Autentični i bezbjedni Kopi Luwak proizvodi moraju biti certifikovani od strane WSPA, RAINFOREST ALLIANCE ili UTZ, što znači da je potvrđeno da je kafa sakupljena od cibetki koje žive slobodno u divljini, te da je ručno skladištena od strane lokalnih farmera.

-