IN STORE  in your country  
BiH
VIJESTI: Region
05.02.2020.

Jeste li probali sir od meda?

Ako ste mislili da su predavanja na fakultetima uglavnom suhoparna, studenti Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu će to demantovati. Jer su upravo na predavanju dobili ideju da naprave nešto neuobičajeno za tržište Srbije – sir mocarelu od meda i melase.

- Svi sastojci koji se koriste za proizvodnju našeg sira zaista su veoma dobrog kvaliteta. Što se tiče te ekološke strane, ekološkog aspekta imamo pčelinji vosak koji smo koristitli za pakovanje, imamo med iz Nacionalnog parka Tara, također smo koristili i melasu i na neki način dali joj veću primjenu u prehrambrenoj industriji - kaže Jana Simonović, studentica Poljoprivrednog fakulteta.

Iako različit od svih, pravi se po istom principu kao i ostali sirevi parenog tijesta, tvrde studenti master studija.

- Nakon fermenetacije ide parenje sirnog testa i zatim mi preuzimamo stvar u svoje ruke krećemo da dodajemo melasu i med, sve to lijepo mijesimo i kalupimo. Nakon kalupljenja za razliku od ostalih kačkavalja, naš sir nema zrenje, znači može se konzumirati odmah nakon proizvodnje. Pakujemo ga mi lično u pčelinji vosak i onda je spreman za konzumiranje - objasnila je Jana.

Od ideje do konzumacije za tri mjeseca

Međutim, mora se sačekati dva do tri dana da bi se čitav proces priveo kraju. Baš kao što je bilo potrebno da prođe određeno vrijeme od trenutka kada se pojavila ideja, pa do konzumiranja sira. Za to je trebalo tri mjeseca.

Upravo u laboratoriji za tehnologiju mlijeka na Poljoprivrednom fakultetu, napravljeni su prvi koraci u proizvodnji sira. Zatim su studenti dobili priliku od jedne lokalne mljekare da proizvodnju nastave u industrijskim uslovima.

Tu je sir usavršen i dobio je konačni izgled i ukus. Kada je riječ o ukusu, on predstavlja mješavinu slanog i slatkog. Kažu da se najbolje slaže uz bakin kolač, palačinke ili slatku picu.

- Potrošači koji su probali sir su reagovali iznenađujuće dobro, pošto je ovo jedan sasvim specifičan sir koji je, za razliku od sireva na našem tržištu, sladak zapravo kod nas se sirevi konzumiraju kao meze, a ne kao dezert, ovo je jedan dezertni sir i shvatili smo uz pomoć njega da naši potrošči nisu konzervativni - istakla je dr Zorana Miloradović, naučna saradnica Poljoprivrednog fakulteta i mentorica projekta.

Iako sira nema u slobodnoj prodaji, može se degustirati na sajmovima hrane, marketima i festivalima. Međutim, plan je da se uskoro nađe pred kupcima, a kako su već testirali njihove reakcije, još uvijek rade na obogaćivanju sira. Također, radi se i na osnivanju sirarske akademije, u kojoj će se razmišljati, između ostalog i o tome, kojim još ukusima sir može da se začini.

Izvor: ekapija.com

-