IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 25.06.2018 || Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |   ||
   

Znate li pravilno skuhati čaj?

13.01.2016

Savjetujemo da uvijek čitate upute kako pripremiti određenu vrstu čaja jer ne "traži svaki isti tretman"

Čaj je zasigurno jedan od najzdravijih napitaka koje možete izabrati. Puni vitamina i antioksidansa, djeluju blagonaklono na naš organizam u svim godišnjim dobima, iako ga najčešće pijemo zimi. 

Neki čajevi će nas umiriti, neki će potaknuti izmjenu tvari u našem organizmu i izbacivanje toksina, neki će djelovati protiv celulita, sniziti krvni tlak i kolesterol, riješiti nas gljivica, bolnih bubrega, stresa...

Naravno, ako znamo kako ga pravilno pripremiti da zadrži i "otpusti" sve te našem zdravlju bitne sastojke...

Neke vrste čaja pripremamo na previsokoj temperaturi... Ili čaj predugo držimo vodi. To su neke od najčešćih pogrešaka. 

Savjetujemo da uvijek čitate upute kako pripremiti određenu vrstu čaja jer ne "traži svaki isti tretman". I nije svejedno. 

Evo kako pravilno pripremiti bijeli, crni i zeleni čaj.  

Bijeli čaj

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura od 70 °C. Količina bijelog čaja:

– na 2,5–3  dcl vode stavlja se 1 čajna žličica bijelog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica bijelog čaja.

Bijeli čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 3-5 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja pruža efekt čišćenja tijela od toksina kao 12 čaša iscijeđenog soka od naranče, što ga (uz ostalo) stavlja na pijedestal svih čajeva. Bijeli čaj se ne bi trebao piti sa šećerom (zaslađivati) jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.

Crni čaj

Crni čaj pripremajte na temperaturi od 100°C.

– na 2,5 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica crnog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica crnog čaja.

Crni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-5 minute, a nakon toga se procijedi. Iako je ukusan i bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka te malo šećera, po mogućnosti smeđi. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju s limunom i medom.

Zeleni čaj

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura između 70–80 °C.

– na 2,5–3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica zelenog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica zelenog čaja.

Zeleni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-3 minute, a nakon toga se procijedi. Izbjegavajte dodavati šećer jer na taj način smanjujete njegovu učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.


 
 
 
 
back to top