IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Zašto švicarski sir ima rupe?

01.06.2015

Suprotno onome što se već godinama sugerira u crtićima, rupe u siru ne buše miševi. A nisu niti rezultat bakterijskog otpuštanja ugljikova dioksida, kako to tvrdi popularna znanost.

Znanstvenici su napokon otkrili zašto švicarski sir ima rupe i sve se, čini se, svodi na količinu prljavštine u kantama u kojima se prikuplja mlijeko.

Suprotno onome što se već godinama sugerira u crtićima, rupe u siru ne buše miševi. A nisu niti rezultat bakterijskog otpuštanja ugljikova dioksida, kako to tvrdi popularna znanost.

Švicarski su znanstvenici laboratorijskim istraživanjem utvrdili da su za rupe odgovorne minijaturne čestice sijena. Poljoprivredni institut švicarske vlade Agroscope navodi da "mikroskopski male čestice sijena padaju u kante za prikupljanje mlijeka" i uzrokuju stvaranje većih rupa za vrijeme sazrijevanja sira.

Proces zahvaća samo neke vrste švicarskih sireva, poput emmentala i appenzella.

Agroscope tvrdi i da to objašnjava zašto su u posljednjih 15 godina rupe u švicarskim sirevima sve manje. Proces mužnje i prikupljanja mlijeka sve je više automatiziran, sve je "čišći" pa je i manje čestica sijena u njemu.

Znanstvenici su do ovog zaključka došli tako što su dodavali čestice sijena u mlijeko i laboratorijski pratili sazrijevanje sira.

Teorija da rupe u sirevima uzrokuju bakterije otpuštanjem ugljikova dioksida "na snazi" je od 1917. kada je to otkriće objavio američki znanstvenik William Clark.

Mliječna industrija rupe u sirevima naziva "očima". Sir bez rupa poznat je kao "slijepi" sir.


 
 
 
 
back to top