IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 20.08.2018 || AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |   ||
   

Zašto je europski paradajz ukusniji od američkog?

16.02.2016

To se zapitala novinarka Julia Belluz koja je na svojim okusnim pupoljcima, tijekom putovanja po Italiji uživala u punim i slasnijim okusima povrćima. "Ovo što jedem na sjeveru Amerike je "samo voda"".

Zašto je povrće tako slasnije u europskim zemljama nego u Sjedinjenim Državama?

To se zapitala novinarka Julia Belluz koja je na svojim okusnim pupoljcima, tijekom putovanja po Italiji uživala u punim i slasnijim okusima povrćima. "Ovo što jedem na sjeveru Amerike je "samo voda"". 

Odgovor je odlučila potražiti kod stručnjaka agrikulture i dobila odgovor koji ju je nemalo iznenadio.

"Nema znanstvenog objašnjenja te razlike. Nema ništa posebno u suncu u južnoj Italiji ili zemlji u Turskoj da je njihovo povrće ukusnije."

Stručnjaci su pojasnili da se i u Sjedinjenim Državama može proizvoditi ukusnije povrće poput onog u Europi, ali stvar je izbora. A SAD većinom se ne odlučuje uzgojati ukusno povrće, pojašnjava u tekstu koji je objavila na VOX-u. 

"Glavna razlika između hrane tu (SAD) i tamo( Europa) su kultura i želja."

Profesor sa Sveučilišta Florida Harry Klee, razvio je najukusniju rajčicu na svijetu, ocijenilo je to 500 stručnjaka. I ta njegova rajčica nije uzgojena na padinama San Marzano u Italiji, već na Floridi, u SAD-u, piše Belluz. Ta je rajčica znatno manja od "obične" i skuplji je uzgoj pa je činjenica da je toliko ukusna uzgajivačima ipak sporedna.  

Američki uzgajivači baziraju se na prinos i dugotrajnost plodova koje uzgajaju, a ne na okus. 

 


 
 
 
 
back to top