Bilo da kupujete u trgovini ili na tržnici, vaše pravo je da
sami odaberete povrće koje želite ponijeti kući. Ako nemate iskustva ili pak
niste sigurni što od ponuđenog je svježe i ukusno, u tome vam mogu pomoći neke
smjernice. Općenito, kod čuvanja povrća u hladnjaku poželjno ga je izvaditi iz
vrećica, a prati tek netom prije korištenja kako bi se usporio proces
propadanja.

Paprika
Birajte one sa sjajnom kožom, a nikako one čija je koža
naborana jer je to znak da već dulje stoje. Po mogućnosti uzmite one koje na
koži nemaju ogrebotina. Svježe paprike pohranite u ladicu za povrće ili u
plastičnom spremniku ili zamotane u papirnati ručnik.
Paradajz
Kod odabira paradajza oslanjajte se na njuh - uzmite samo one
koje vam daju aromu zemlje na dijelu kod stabljike. Važan je kriterij i težina,
dobro je da su teže. Izbjegavajte rajčice s naboranom kožom. Domaće rajčice
držite na sobnoj temperaturi, primjerice u ostavi. Ako je temperatura iznad 25
Celzijusa, svakako ih stavite u hladnjak, najbolje u staklenu zdjelu.
Kupus
Površinski listovi trebaju biti svježi i tamnije zeleni, a
iz unutrašnjosti se trebaju nazirati svjetliji listovi. Važno je da je glavica
tvrde i da iz nje ne curi voda. Odaberite teže glavice. Kupus nije nužno držati
u hladnjaku.
Patlidžan
Dobar patlidžan mora imati tvrdu i sjajnu koru bez oštećenih
dijelova. Bolje je birati manje patlidžane jer su oni manje gorki. Ako je mekan
patlidžan, to znači da je prezreo. Patlidžan može stajati do maksimalno tri
dana u hladnjaku.
Mladi krumpir
Kod kupovine krumpira nemojte uzimati one koji po kori imaju
zelene točkice, one su ostaci raznih pesticida. Čuvajte ga na temperaturi od
maksimalno 10 Celzijusa, a ako proklije obavezno maknite klice i pripremite ga
što prije.

Tikvice
Birajte što mlađe tikvice, to su one čija duljina ne prelazi
12,5 cm. Držite ih u hladnjaku tako da do njih dolazi zrak, a poželjno ih je
iskoristiti unutar tjedan dana nakon kupnje.
Krastavci
Što je krastavac mekši, to je manje ukusan. Veći krastavci
su češće gorki. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku zamotane u prozirnu plastičnu
foliju.
Mrkva
Mrkva treba biti zdrave narančaste boje, a najvažniji
kriterij odabira je da je tvrda. Ako vidite bijele dijelove, nemojte uzimati tu
mrkvu jer su velike šanse da je osušena. Ne smije imati proklijale dijelove, a
u hladnjaku može stajati i do dva-tri tjedna. Najbolje ju je zamotati u
papirnate ručnike.
Cvjetača
Odaberite glavice s čvrstim bijelim "pupoljcima".
Ne smiju se mrviti ili imati tamnije dijelove.
Celer
Odaberite čvrste i čiste stabljike, a stabljike i lišće ne
smiju biti žuti, već zeleni. Korijen treba biti čvrst, tvrd i težak za njegovu
veličinu.
Mahune
Pokušajte pretrgnuti jednu - mahune bi trebale puknuti, a ne
savijati se. Izbjegavajte one čija koža izgleda ispupčeno ili osušeno.
Salata i zeleno lisnato povrće
Pogledajte vrhove listova - ako izgledaju uvenulo, odaberite
drugu glavicu. Peteljke listova moraju biti jake i čvrste, uz obaveznu bijelu
boju. Držite u hladnjaku do četiri dana, a operite neposredno pred jelo,
odnosno kuhanje.
Luk i češnjak
Birajte luk duguljastog oblika, jer onaj okrugli više trune.
I češnjak i luk moraju biti tvrdi te ne širiti neugodan miris koji odaje proces
truljenja.