IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 25.06.2018 || Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |   ||
   

Vinski, jabučni ili aceto balsamico – koji izabrati?

08.10.2015

Vinski ocat ima pozitivan učinak kod proširenih vena, prehlade, mučnina, imunološkog sustava, glavobolje ali pomoću njega izbacujemo štetne otrove iz organizma • Jabučni ocat dokazano sprječava rast i širenje bakterija u hrani stoga se koristi kao konzervans • Aceto balsamico održava razinu krvnog tlaka

NAJČEŠĆI oblik octa koji koristite je: jabučni ocat, vinski ocat i aceto balsamico. Istraživanje pokazuje da octena kiselina smanjuje udio triglicerola i kolesterola u krvi, a može utjecati i na smanjenje krvnog tlaka. Stoga se ocat zasigurno preporučuje kao začin u vašim salatama i drugim jelima. 

Vinski ocat 

Vinski ocat ima pozitivan učinak kod proširenih vena, prehlade, mučnina, imunološkog sustava, glavobolje ali pomoću njega izbacujemo štetne otrove iz organizma. Osim što ga koristite kao začin, može se koristiti i u zdravstvene svrhe: regulira razinu šećera u krvi, ubrzava topljenje masti u tijelu, regenerira kosu… Ujedno ovaj ocat ima antibakterijsko djelovanje, a ujedno odstranjuje nakupljeni kamenac i tvrdokorne mrlje pa se koristi i u kućanstvu.  

Jabučni ocat

Jabučni ocat dokazano sprječava rast i širenje bakterija u hrani stoga se koristi kao konzervans. Ovaj se ocat isto koristi za dezinfekciju, kod gljivičnih oboljenja i infekcije ušiju. Jabučni ocat pomaže kod regulacije tjelesne težine, on produljuje osjećaj sitosti što vas dovodi do unosa manje količine hrane. Smanjuje glikemijski indeks namirnica i pomaže kod kontrole dijabetesa tipa 2. 

Aceto balsamico

Balzamični ocat vuče korijene iz Italije. Njegov ukus dobiva se dugim stajanjem u drvenim bačvama. Po strukturi on je gušći i viskozniji od ostalih što zapravo opravdava njegovu cijenu. Njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje dokazano je istraživanjem 2006. godine.. Naime, on održava razinu krvnog tlaka, a s druge strane sprječava nastajanje mogućih šteta u stanicama tako što limitiraju oksidaciju LDL kolesterola da oksidira. 

Usporedba ovih spomenutih začina zasigurno će vam pomoći pri idućoj kupnji. 

 


 
 
 
 
back to top