IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Četvrtak, 18.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Vinski, jabučni ili aceto balsamico – koji izabrati?

08.10.2015

Vinski ocat ima pozitivan učinak kod proširenih vena, prehlade, mučnina, imunološkog sustava, glavobolje ali pomoću njega izbacujemo štetne otrove iz organizma • Jabučni ocat dokazano sprječava rast i širenje bakterija u hrani stoga se koristi kao konzervans • Aceto balsamico održava razinu krvnog tlaka

NAJČEŠĆI oblik octa koji koristite je: jabučni ocat, vinski ocat i aceto balsamico. Istraživanje pokazuje da octena kiselina smanjuje udio triglicerola i kolesterola u krvi, a može utjecati i na smanjenje krvnog tlaka. Stoga se ocat zasigurno preporučuje kao začin u vašim salatama i drugim jelima. 

Vinski ocat 

Vinski ocat ima pozitivan učinak kod proširenih vena, prehlade, mučnina, imunološkog sustava, glavobolje ali pomoću njega izbacujemo štetne otrove iz organizma. Osim što ga koristite kao začin, može se koristiti i u zdravstvene svrhe: regulira razinu šećera u krvi, ubrzava topljenje masti u tijelu, regenerira kosu… Ujedno ovaj ocat ima antibakterijsko djelovanje, a ujedno odstranjuje nakupljeni kamenac i tvrdokorne mrlje pa se koristi i u kućanstvu.  

Jabučni ocat

Jabučni ocat dokazano sprječava rast i širenje bakterija u hrani stoga se koristi kao konzervans. Ovaj se ocat isto koristi za dezinfekciju, kod gljivičnih oboljenja i infekcije ušiju. Jabučni ocat pomaže kod regulacije tjelesne težine, on produljuje osjećaj sitosti što vas dovodi do unosa manje količine hrane. Smanjuje glikemijski indeks namirnica i pomaže kod kontrole dijabetesa tipa 2. 

Aceto balsamico

Balzamični ocat vuče korijene iz Italije. Njegov ukus dobiva se dugim stajanjem u drvenim bačvama. Po strukturi on je gušći i viskozniji od ostalih što zapravo opravdava njegovu cijenu. Njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje dokazano je istraživanjem 2006. godine.. Naime, on održava razinu krvnog tlaka, a s druge strane sprječava nastajanje mogućih šteta u stanicama tako što limitiraju oksidaciju LDL kolesterola da oksidira. 

Usporedba ovih spomenutih začina zasigurno će vam pomoći pri idućoj kupnji. 

 


 
 
 
 
back to top