IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Četvrtak, 18.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Tanji hljeb kao posljedica globalnog zatopljenja

23.06.2015

Jedna od dugoročnih posljedica globalnoga zatopljenja mogla bi biti i smanjena proteinska vrijednost hljeba, zbog čega će štruce biti manje i mrviti se.

Znanstvenici sa Sveučilišta Melbourne radili su s razinama CO2 koje Međunarodni panel o klimatskim promjenama predviđa za 2050., a prema kojima će ugljikov dioksid lagano zauzimati mjesto dušika, zbog čega će proteina u zrnu žitarice biti manje i hljeb biti nekvalitetniji.

Znanstvenici su otkrili da će prinosi pšenice biti veći, ali da će ista biti manje kvalitetna. Dr. Glenn Fitzgerald, stariji istraživač koji je vodio ovo istraživanje, kaže da je količina proteina biti smanjena s 14 na samo 2 posto. 

Znanstvenici sada istražuju mogućnosti uzgoja različitih tiopova pšenice u kojima se ne bi dogodila takva redukcija proteina.


 
 
 
 
back to top