IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 25.06.2018 || Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |   ||
   

Tanji hljeb kao posljedica globalnog zatopljenja

23.06.2015

Jedna od dugoročnih posljedica globalnoga zatopljenja mogla bi biti i smanjena proteinska vrijednost hljeba, zbog čega će štruce biti manje i mrviti se.

Znanstvenici sa Sveučilišta Melbourne radili su s razinama CO2 koje Međunarodni panel o klimatskim promjenama predviđa za 2050., a prema kojima će ugljikov dioksid lagano zauzimati mjesto dušika, zbog čega će proteina u zrnu žitarice biti manje i hljeb biti nekvalitetniji.

Znanstvenici su otkrili da će prinosi pšenice biti veći, ali da će ista biti manje kvalitetna. Dr. Glenn Fitzgerald, stariji istraživač koji je vodio ovo istraživanje, kaže da je količina proteina biti smanjena s 14 na samo 2 posto. 

Znanstvenici sada istražuju mogućnosti uzgoja različitih tiopova pšenice u kojima se ne bi dogodila takva redukcija proteina.


 
 
 
 
back to top