IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 19.06.2018 || Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |  Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |   ||
   

Tajna njemačkog hljeba

08.07.2015
Kada je u pitanju njemačka kuhinja hljeb je svakako na vrhu liste specijaliteta, ali ova namirnica za Nijemce predstavlja mnogo više od hrane, piše Bizlife.
 
Umijeće pravljenja hljeba Njemci pokušavaju da uvrste u UNESCO-vu listu nematerijalnih dobara. U Njemačkoj se proizvodi preko 300 vrsta crnog i bijelog hleba i više od 1.200 vrsta mini-hljeba i peciva.

Hljeb se koristi svakodnevno i obavezan je dio slavskih trpeza. Za doručak Nijemci najčešće jedu mini-hljeb u kombinaciji sa puterom, namazima, tvrdo kuhanim jajima, sirom i viršlama. Večera je često lagana, ali ručak mora da bude obilan i tada se sijeku kriške hljeba servirane sa kobasicama i povrćem. Njemačka je poznata po brojnim festivalima u okviru kojih se služe perece i peciva, dok se prilikom proslava i praznika peku posebne vrste hljeba raznih oblika.

Svaka regija u Njemačkoj ima svoj recept za pravljenje hljeba, pa tako u sjevernom dijelu možete primjetiti izobilje crnog, veoma sitog ražanog hljeba, dok na jugu preferiraju lagan hljeb od pšenice. Najčešće za pečenje koriste ražano brašno, nekada u kombinaciji sa pšenicom, i može posjedovati još neke sastojke kao što su ovas, ječam, luk, orasi, sjemenke suncokreta, maka i susama, sir, slaninu, bilje i začine.

Mnogi smatraju da je tajna njemačkog hleba u brašnu koje se pravi na različite načine od mnogih žitarica. Kvalitetno brašno pravi dobru strukturu hljeba, daje prepoznatljiv ukus, obezbjeđuje masti, proteine, ugljene hidrate i vitamine, i daje pecivu specifičan izgled i strukturu karakterističnu za svaku vrstu brašna.

 
 
 
 
back to top