IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Četvrtak, 18.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Tajna njemačkog hljeba

08.07.2015
Kada je u pitanju njemačka kuhinja hljeb je svakako na vrhu liste specijaliteta, ali ova namirnica za Nijemce predstavlja mnogo više od hrane, piše Bizlife.
 
Umijeće pravljenja hljeba Njemci pokušavaju da uvrste u UNESCO-vu listu nematerijalnih dobara. U Njemačkoj se proizvodi preko 300 vrsta crnog i bijelog hleba i više od 1.200 vrsta mini-hljeba i peciva.

Hljeb se koristi svakodnevno i obavezan je dio slavskih trpeza. Za doručak Nijemci najčešće jedu mini-hljeb u kombinaciji sa puterom, namazima, tvrdo kuhanim jajima, sirom i viršlama. Večera je često lagana, ali ručak mora da bude obilan i tada se sijeku kriške hljeba servirane sa kobasicama i povrćem. Njemačka je poznata po brojnim festivalima u okviru kojih se služe perece i peciva, dok se prilikom proslava i praznika peku posebne vrste hljeba raznih oblika.

Svaka regija u Njemačkoj ima svoj recept za pravljenje hljeba, pa tako u sjevernom dijelu možete primjetiti izobilje crnog, veoma sitog ražanog hljeba, dok na jugu preferiraju lagan hljeb od pšenice. Najčešće za pečenje koriste ražano brašno, nekada u kombinaciji sa pšenicom, i može posjedovati još neke sastojke kao što su ovas, ječam, luk, orasi, sjemenke suncokreta, maka i susama, sir, slaninu, bilje i začine.

Mnogi smatraju da je tajna njemačkog hleba u brašnu koje se pravi na različite načine od mnogih žitarica. Kvalitetno brašno pravi dobru strukturu hljeba, daje prepoznatljiv ukus, obezbjeđuje masti, proteine, ugljene hidrate i vitamine, i daje pecivu specifičan izgled i strukturu karakterističnu za svaku vrstu brašna.

 
 
 
 
back to top