IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 20.08.2018 || AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |   ||
   

Tajna njemačkog hljeba

08.07.2015
Kada je u pitanju njemačka kuhinja hljeb je svakako na vrhu liste specijaliteta, ali ova namirnica za Nijemce predstavlja mnogo više od hrane, piše Bizlife.
 
Umijeće pravljenja hljeba Njemci pokušavaju da uvrste u UNESCO-vu listu nematerijalnih dobara. U Njemačkoj se proizvodi preko 300 vrsta crnog i bijelog hleba i više od 1.200 vrsta mini-hljeba i peciva.

Hljeb se koristi svakodnevno i obavezan je dio slavskih trpeza. Za doručak Nijemci najčešće jedu mini-hljeb u kombinaciji sa puterom, namazima, tvrdo kuhanim jajima, sirom i viršlama. Večera je često lagana, ali ručak mora da bude obilan i tada se sijeku kriške hljeba servirane sa kobasicama i povrćem. Njemačka je poznata po brojnim festivalima u okviru kojih se služe perece i peciva, dok se prilikom proslava i praznika peku posebne vrste hljeba raznih oblika.

Svaka regija u Njemačkoj ima svoj recept za pravljenje hljeba, pa tako u sjevernom dijelu možete primjetiti izobilje crnog, veoma sitog ražanog hljeba, dok na jugu preferiraju lagan hljeb od pšenice. Najčešće za pečenje koriste ražano brašno, nekada u kombinaciji sa pšenicom, i može posjedovati još neke sastojke kao što su ovas, ječam, luk, orasi, sjemenke suncokreta, maka i susama, sir, slaninu, bilje i začine.

Mnogi smatraju da je tajna njemačkog hleba u brašnu koje se pravi na različite načine od mnogih žitarica. Kvalitetno brašno pravi dobru strukturu hljeba, daje prepoznatljiv ukus, obezbjeđuje masti, proteine, ugljene hidrate i vitamine, i daje pecivu specifičan izgled i strukturu karakterističnu za svaku vrstu brašna.

 
 
 
 
back to top