IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Tajna finog, sočnog odreska je mirisni ‘sok’ iz staklenke

18.02.2016

Mješavina octa, vode, soli i začina iz staklenke može se iskoristiti i nakon što se potroši zadnji kiseli krastavac. Ne samo da je odličan dodatak salatama, čega će se vjerojatno većina dosjetiti, nego će i pirjane gljive učiniti ukusnijima. U toj se tekućini može i marinirati meso ili povrće prije pripremanja na roštilju, na tavici ili u pećnici.

Kiselost tekućine, naime, prodire dublje u meso te ga omekša i učini slasnijim. U tekućinu od kiselih krastavaca možete staviti i neko drugo povrće, poput očišćene cvjetače, mrkvica ili crvenih paprika pa ih odložiti u hladnjak na nekoliko sati te si osigurajte novu kiselu salatu. Poboljšat će i okus omiljenih kiselkastih juha, poput gulaša. Jednako je dragocjena tekućina, zapravo ulje, u kojem su bile konzervirane sušene rajčice.

Prije nego što se razljutite što vam je potrošena zadnja na suncu sušena rajčica upravo uoči pripremanja jela za koje su vam one nužne, sjetite se da su u tom ulju u kojem su dugo stajale ostale sve arome, ali i ponešto boje tih divnih rajčica. Zato ne razmišljajte dvaput i iskoristite to za pripremanje mediteranskog umaka za tjesteninu.

Dio tog ulja možete dodati i povrću koje pripremate za bruschette ili dodati nekom mediteranskom varivu, na primjer s lećom će se odlično nadopuniti. No pogodno je i za svako drugo jelo kojem dodajete ulje od povrća - od ribe do mesa svih vrsta. A ulje u kojem su bile jalapeno papričice dodajte umaku, meksičkom grahu, čiliju i svakom drugom jelu kojem će pristajati doza pikantnosti.

Tekućina koja ostane u konzervi od slanutka ili kukuruza šećerca može poslužiti kao veganska zamjena za bjelanjak, a mnogi je šefovi preporučuju za vegansku majonezu.A kad potrošite usoljene srdele, kapare ili masline, ona sol koja ostane na dnu posude neka vam bude poseban aromatizirani začin kojim ćete obogatiti rižot, varivo, složenac, mesno jelo... Jednako je dragocjena slatka tekućina konzervirana voća koja je upila sve arome tog voća, ananasa, bresaka ili višanja. Uz limun i ulje, sok od ananasa iz konzerve dodajte u marinade jer sadržava enzime koji omekšavaju meso.

Sok konzerviranog voća dodajte i mesnim jelima kako bi im dalo osvježavajuću notu, na primjer, od bresaka piletini, a od višanja goveđem ili lovačkom gulašu. Za desert ga ukuhajte sa želatinom ili u njemu skuhajte puding od vanilije te pomiješajte sa šlagom.


 
 
 
 
back to top