IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 25.06.2018 || Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |   ||
   

Stvari koje niste znali o čudesnom napitku

06.10.2015

Najpopularniji je u Italiji, ali pije se i širom svijeta. Svi znamo za njega, ali koliko uistinu o njemu znamo?

Brzina je bitna

Samo da vas prvo upozorimo da će vas talijanski konobar, kao vjerojatno i konobar u vašem kafiću, prostrijeliti pogledom ako 'espresso' izgovorite s 'X', što mnogi rade. Kad je nastao, bila je važna brza priprema kave, a svaki espresso nastaje u prosjeku za nešto manje od 30 sekundi!

Okus espressa nigdje nije propisan

Kad uđete u kafić i naručite pivo, znate da postoji mnogo raznih vrsta, lageri, aleovi, ma sve živo i neživo. Kad s druge strane naručite espresso, ne znate što točno očekivati. Može biti jak i fin, a zbilja može biti i nikakav.
Ovdje veliku ulogu uz konobara igra i aparat te naravno, kava.

Za pripremu možete koristiti bilo koja zrna kave

Negdje imate priliku (kod nas još rijetko) popiti više od jedne vrste espressa, kako bi se naglasili različiti okusi. Ipak, kod nas su eventualno tek dva ili tri okusa, ali i to je rijetkost…

Trebali bi ga promiješati

Ponekad ćete vidjeti kremasti, karamela izgled na vrhu espressa. To je pjena, koja nastaje pod pritiskom vruće vode. Ona je obično gorča od ostatka kave, tako da definitivno preporučamo miješanje.

Nije nužno 'srknuti' ga odmah

Neki konobari tvrde da već nakon 15 sekundi espresso postaje lošiji, ali to baš i nije točno. Čak je možda bolje sačekati barem minutu da se ohladi, pa ga tek onda popiti.

Nije toliko popularan

Ne računajući domovinu espressa, Italiju, manje od 5% gostiju naručuje espresso. No, to nije važno, jer je kava općenito vrlo popularna, pa su tako macchiato i cappuccino vječno pri vrhu narudžbi u kafićima.

 


 
 
 
 
back to top