IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Četvrtak, 18.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Stvari koje niste znali o čudesnom napitku

06.10.2015

Najpopularniji je u Italiji, ali pije se i širom svijeta. Svi znamo za njega, ali koliko uistinu o njemu znamo?

Brzina je bitna

Samo da vas prvo upozorimo da će vas talijanski konobar, kao vjerojatno i konobar u vašem kafiću, prostrijeliti pogledom ako 'espresso' izgovorite s 'X', što mnogi rade. Kad je nastao, bila je važna brza priprema kave, a svaki espresso nastaje u prosjeku za nešto manje od 30 sekundi!

Okus espressa nigdje nije propisan

Kad uđete u kafić i naručite pivo, znate da postoji mnogo raznih vrsta, lageri, aleovi, ma sve živo i neživo. Kad s druge strane naručite espresso, ne znate što točno očekivati. Može biti jak i fin, a zbilja može biti i nikakav.
Ovdje veliku ulogu uz konobara igra i aparat te naravno, kava.

Za pripremu možete koristiti bilo koja zrna kave

Negdje imate priliku (kod nas još rijetko) popiti više od jedne vrste espressa, kako bi se naglasili različiti okusi. Ipak, kod nas su eventualno tek dva ili tri okusa, ali i to je rijetkost…

Trebali bi ga promiješati

Ponekad ćete vidjeti kremasti, karamela izgled na vrhu espressa. To je pjena, koja nastaje pod pritiskom vruće vode. Ona je obično gorča od ostatka kave, tako da definitivno preporučamo miješanje.

Nije nužno 'srknuti' ga odmah

Neki konobari tvrde da već nakon 15 sekundi espresso postaje lošiji, ali to baš i nije točno. Čak je možda bolje sačekati barem minutu da se ohladi, pa ga tek onda popiti.

Nije toliko popularan

Ne računajući domovinu espressa, Italiju, manje od 5% gostiju naručuje espresso. No, to nije važno, jer je kava općenito vrlo popularna, pa su tako macchiato i cappuccino vječno pri vrhu narudžbi u kafićima.

 


 
 
 
 
back to top