IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Razbijena 3 mita o konzervisanoj hrani!

20.07.2015

Zahvaljujući konzervisanju i smrzavanju hrane, nije neobično jesti kukuruz šećerac čitave godine. Ipak, postoje malo poznate činjenice o namirnicama koje su obrađene na ovaj način, zbog čega su česte nedoumice po pitanju njihovog sastava i hranljivosti.

Tako su stvoreni i mitovi o konzervisanoj hrani. 

Mit 1: Smrznuta i konzervisana hrana nije kvalitetna. 

Konzervisana hrana omogućava konzumiranje određenih grupa namirnica i van sezone, a procesi kojima se hrana dovodi u ovo stanje čini je veoma sličnom svježoj. Štaviše, broja istraživanja su pokazala da ne samo što joj ne nedostaje kvalitet i hranljive materije nego je konzervisana hrana ponekad i zdravija od svježe. Upotrebom fizičke metode pasterizacije, hrana se konzervira fizičkim i hemijskim metodama, pri čemu se pribegava pasterizaciji i dolazi do uništavanja mikroorganizama štetnih po zdravlje. Ovakva obrada čuva ukus hrane, baš kao i vitamin C. Zamrzavanjem se zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, a sušenjem se usporava proces njihovog delovanja. S druge strane, tu su i hemijske metode, koje sprečavaju dejstvo bakterija ili ih potpuno uništavaju, ali i biološki metod. 

Mit 2: Obradom hrana gubi hranljive materije 

Prerađeni proizvodi, smatraju stručnjaci, sadrže podjednaku količinu vitamina i minerala kao svježa hrana ili je, čak, ima u većoj količini jer se za konzervaciju upotrebljavaju isključivo najbolji plodovi na vrhuncu zrelosti, i to vrlo brzo nakon berbe, zahvaljujući čemu ne gube ili gube vrlo malo hranljivosti. Isti je slučaj i sa smrznutim povrćem, koje se obrađuje nekoliko sati poslijebranja, pa tako ove namirnice sadrže važne nutritivne elemene, poput vitamina, minerala, biljnih vlakana, karotina, flavonoida itd. 

Mit 3: Svježe je uvijek bolje 

Ukoliko ste se odlučili za konzervisanu ribu ili paradajz prije nego za svježe – niste pogrešili. Zahvaljujući načinu obrade ovih namirnica, konzervisani paradajz, na primjer, sadrži i do četrdeset procenata više antioksidanasa i likopena nego svjež.


 
 
 
 
back to top