IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 16.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Pauza za ručak je neophodna - Radnici koji jedu za radnim stolom manje produktivni

10.05.2016

Ni obavezna pauza za ručak više nije ono što je bila. Istraživanja pokazuju da opada broj ljudi koji koriste pauzu za ručak čime ugrožavaju svoje zdravlje.

Umjesto da ustanu od stola, izađu iz kancelarije i priušte sebi kvalitetan obrok, ostaju zakucani za ekran i na brzinu jedu. Tome su najskloniji radnici starosti od 18 do 24 godine koji kažu da nemaju vremena da napuste kancelariju tokom pauze za ručak.

Isto tvrdi 5% starijih od 45 godina što znači da ova grupa i dalje misli da je institucija pauze za ručak veoma važna. I jeste, ljudi koji jedu za radnim stolom skloniji su da izaberu nezdraviju hranu, manje se kreću, a paradoksalno, manje su i produktivni iako su sve vrijeme zakucani ispred ekrana.

I zato se i poslodavcima na duže staze isplati opuštenija poslovna klima u kojoj je normalno uzeti pauzu za ručak i osvježenje. Poslodavcima se preporučuje da radnicima obezbjede frižidere i posebnu prostoriju gdje mogu objedovati dalje od stolova. Ali, zaposleni treba da imaju slobodu da pauzu za ručak koriste i za neke druge stvari.

Pa tako, poslodavci bi mogli da im ponude članstvo u teretani, kao i fleksibilno radno vrijeme koje radnicima omogućava da skoknu do kuće i na primjer prošetaju psa. Tako će stvoriti zdravijeg, srećnijeg i produktivnijeg radnika, tvrde naučnici.


 
 
 
 
back to top