IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Četvrtak, 21.06.2018 || Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |  Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |   ||
   

Pauza za ručak je neophodna - Radnici koji jedu za radnim stolom manje produktivni

10.05.2016

Ni obavezna pauza za ručak više nije ono što je bila. Istraživanja pokazuju da opada broj ljudi koji koriste pauzu za ručak čime ugrožavaju svoje zdravlje.

Umjesto da ustanu od stola, izađu iz kancelarije i priušte sebi kvalitetan obrok, ostaju zakucani za ekran i na brzinu jedu. Tome su najskloniji radnici starosti od 18 do 24 godine koji kažu da nemaju vremena da napuste kancelariju tokom pauze za ručak.

Isto tvrdi 5% starijih od 45 godina što znači da ova grupa i dalje misli da je institucija pauze za ručak veoma važna. I jeste, ljudi koji jedu za radnim stolom skloniji su da izaberu nezdraviju hranu, manje se kreću, a paradoksalno, manje su i produktivni iako su sve vrijeme zakucani ispred ekrana.

I zato se i poslodavcima na duže staze isplati opuštenija poslovna klima u kojoj je normalno uzeti pauzu za ručak i osvježenje. Poslodavcima se preporučuje da radnicima obezbjede frižidere i posebnu prostoriju gdje mogu objedovati dalje od stolova. Ali, zaposleni treba da imaju slobodu da pauzu za ručak koriste i za neke druge stvari.

Pa tako, poslodavci bi mogli da im ponude članstvo u teretani, kao i fleksibilno radno vrijeme koje radnicima omogućava da skoknu do kuće i na primjer prošetaju psa. Tako će stvoriti zdravijeg, srećnijeg i produktivnijeg radnika, tvrde naučnici.


 
 
 
 
back to top