IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 23.04.2018 || Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |  dm najpoželjniji poslodavac u BiH i u 2018.  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Altermedia najpoželjniji poslodavac u BiH, u sektoru marketinga i PR-a u 2018.  |  Tražite inspiraciju za proljetni make up look? Nađite je u dm prodavnicama!   |  Beohemija lansira Duel Gold – premium deterdžent na tržište Bosne i Hercegovine  |  Veliki dan za domaću FMCG industriju  |  Kompanija Mlin i pekara Ljubače investirala u modernizaciju mlina   |  Posjeta igrača FK „Sarajevo“ i FK „Željezničar“ BBI banci  |  Kampanja za prve pletene i tkane biloborde u finalu prestižnog festivala u Rimu  |  Sve je spremno za 4. Sarajevo FMCG Summit  |  Od konobara do jednog od najplaćenijih glumaca Hollywooda  |  Vispak i Zlatna džezva sutra obilježavaju 46 godina postojanja  |  Upoznajte panel godine  |  BiH je puzla jedne velike slagalice  |  Bruce Willis je zaštitno lice HELL ENERGY  |  Grand Gold 500 zauzeo prvo mjesto u kategoriji „Prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda“  |  Cm u Doboju na novoj adresi  |  ODRŽANO TRADICIONALNO DRUŽENJE NOVINARA U COLOSEUM CLUBU  |   PERUTNINA PTUJ – svečano obilježen 10. rođendan brezanske fabrike  |   ||
   

Otkrili trik kojim se kalorije u tjestenini drastično smanjuju

10.11.2015

Tjestenina je omiljeni prilog i dodatak jelima u svijetu - zbog svoje dostupnosti, cijene i zasitnosti. Ipak, dosta je kalorična, a ako se samo ohladi gubi kalorije

Tjestenina, koliko god ukusna bila, je sama po sebi škrob koji nije osobito dobar za nas. Tako 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo. Ipak, znanstvenici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, piše The Telegraph.

Sve što treba napraviti je ne jesti je odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.

- Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi - rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.

Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.


 
 
 
 
back to top