IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Namirnice koje ne smijete podgrijavati

08.09.2015

Većina nas često podgrijava jela u mikrovalnoj pećnici ili jednostavno koristimo dobar stari štednjak. Možda niste znali da neke namirnice nikako ne bismo smjeli podgrijavati jer one sadrže tvari koje kod ponovnog zagrijavanja postaju toksične. To može ostaviti kratkoročne posljedice poput probavnih problema, ali i dugoročno naštetiti našem zdravlju

1. Celer. Uglavnom ga koristimo za kuhanje juha i temeljaca ili pak pire i salatu. Nakon kuhanja celer obavezno treba izvaditi iz juhe i pojesti ga svježeg. Sadrži nitrate koji postaju toksični uslijed ponovnog zagrijavanja.

2. Jaja. Također spadaju u skupinu riskantnih namirnica. Nikada ne podgrijavajte tvrdo kuhana jaja, kajganu ili musaku s preljevom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svježe pripremljene. Smijete ih čuvati u frižideru i pojesti hladne.

3. Špinat. Stručnjaci preporučuju da kuhani špinat pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan poslije. On sadrži visoki postotak nitrata koji se uslijed stajanja, ali i ponovnog podgrijavanja pretvaraju u kancerogene nitrite opasne za naše zdravlje.

4. Krompir. Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgrijava i ne ostavlja za dan poslije. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje nutrijente tijekom zagrijavanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate variva za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

5. Gljive. Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrijavanje mijenja sastav protein u gljivama zbog čega može doči do raznih probavnih i želučanih problema. Također mijenjaju svoj okus. Zabrana podgrijavanja vrijedi i za juhe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze gljive.


 
 
 
 
back to top