IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 19.06.2018 || Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |  Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |   ||
   

Namirnica koju vole skoro svi

15.07.2015

On nikad nije na cijeni i ne smatra ga se ni pretjerano zdravim ni dobrim. Ali, jeste li znali da samo jedan krumpir sadrži polovicu neophodnog dnevnog unosa vitamina C! A o neodoljivosti pommes fritesa i čipsa da ne govorimo, dakle - njegovo gospodstvo krompir!

Historija  krompira počinje na Andama, planinskom lancu u Južnoj Americi. Za taj dio svijeta karakteristična je česta promjena temperature kao i nekvalitetna zemlja. Usprkos svemu tome, krumpir je rastao i uspijevao i na više od 4.000 metara, što dovoljno govori o snazi ove namirnice.

Navodno da počeci sežu čak 7.000 godina u historiji, a ono što fascinira je izdržljivost i hranjiva vrijednost. Ipak, Europljani su se s krompirom sreli tek u 16. stoljeću, tj. onda kad su ga konkvistadori donijeli iz Perua na stari kontinent.

Bez obzira na hranjive sastojke, Španjolci su ga vrlo slabo koristili s obzirom da su smatrali kako je krumpir hrana za nižu klasu. Bilo je potrebno mnogo vremena da se krompir proširi po cijeloj Europi i dođe do statusa koji ima danas.

On je izvor ugljikohidrata, a posjeduje i vlakna koja olakšavaju digestivne procese i stvaraju osjećaj sitosti. Također, bogat je vitaminom C i kalijem koji su neophodni pri velikim naporima.

Zanimljivosti

- Europljani godišnje prosječno pojedu duplo više krumpira od Amerikanaca
- Svjež krompir dobar je za opekotine
- Najzdraviji način pripreme jest kad ga se sprema - neoljuštenog


 
 
 
 
back to top