IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 20.08.2018 || AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |   ||
   

Namirnica koju vole skoro svi

15.07.2015

On nikad nije na cijeni i ne smatra ga se ni pretjerano zdravim ni dobrim. Ali, jeste li znali da samo jedan krumpir sadrži polovicu neophodnog dnevnog unosa vitamina C! A o neodoljivosti pommes fritesa i čipsa da ne govorimo, dakle - njegovo gospodstvo krompir!

Historija  krompira počinje na Andama, planinskom lancu u Južnoj Americi. Za taj dio svijeta karakteristična je česta promjena temperature kao i nekvalitetna zemlja. Usprkos svemu tome, krumpir je rastao i uspijevao i na više od 4.000 metara, što dovoljno govori o snazi ove namirnice.

Navodno da počeci sežu čak 7.000 godina u historiji, a ono što fascinira je izdržljivost i hranjiva vrijednost. Ipak, Europljani su se s krompirom sreli tek u 16. stoljeću, tj. onda kad su ga konkvistadori donijeli iz Perua na stari kontinent.

Bez obzira na hranjive sastojke, Španjolci su ga vrlo slabo koristili s obzirom da su smatrali kako je krumpir hrana za nižu klasu. Bilo je potrebno mnogo vremena da se krompir proširi po cijeloj Europi i dođe do statusa koji ima danas.

On je izvor ugljikohidrata, a posjeduje i vlakna koja olakšavaju digestivne procese i stvaraju osjećaj sitosti. Također, bogat je vitaminom C i kalijem koji su neophodni pri velikim naporima.

Zanimljivosti

- Europljani godišnje prosječno pojedu duplo više krumpira od Amerikanaca
- Svjež krompir dobar je za opekotine
- Najzdraviji način pripreme jest kad ga se sprema - neoljuštenog


 
 
 
 
back to top