IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 23.04.2018 || Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |  dm najpoželjniji poslodavac u BiH i u 2018.  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Altermedia najpoželjniji poslodavac u BiH, u sektoru marketinga i PR-a u 2018.  |  Tražite inspiraciju za proljetni make up look? Nađite je u dm prodavnicama!   |  Beohemija lansira Duel Gold – premium deterdžent na tržište Bosne i Hercegovine  |  Veliki dan za domaću FMCG industriju  |  Kompanija Mlin i pekara Ljubače investirala u modernizaciju mlina   |  Posjeta igrača FK „Sarajevo“ i FK „Željezničar“ BBI banci  |  Kampanja za prve pletene i tkane biloborde u finalu prestižnog festivala u Rimu  |  Sve je spremno za 4. Sarajevo FMCG Summit  |  Od konobara do jednog od najplaćenijih glumaca Hollywooda  |  Vispak i Zlatna džezva sutra obilježavaju 46 godina postojanja  |  Upoznajte panel godine  |  BiH je puzla jedne velike slagalice  |  Bruce Willis je zaštitno lice HELL ENERGY  |  Grand Gold 500 zauzeo prvo mjesto u kategoriji „Prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda“  |  Cm u Doboju na novoj adresi  |  ODRŽANO TRADICIONALNO DRUŽENJE NOVINARA U COLOSEUM CLUBU  |   PERUTNINA PTUJ – svečano obilježen 10. rođendan brezanske fabrike  |   ||
   

Magično djelovanje sira

01.12.2015

Sirevi sadrže bjelančevine visokobiološke vrijednosti. Mliječna mast u siru je od izuzetne važnosti za konzistenciju svojstva sira. Novija istraživanja pokazuju da je mlječna masnoća donedavno bila neopravdano na zlom glasu.

Laički rečeno, mliječna masnoća osim što doprinosi energetskom unosu, sa sobom nosi i mnoge, za zdravlje neophodne, supstance kao što su lecitin, karoten i u masti topljive vitamine A, D i E. Osim zasićenih sadrži i nezasićene te esencijalne masne kiseline kao što su linolna i linolenska. Sprečavaju aktivnost mikroorganizama u probavnom traktu.

Količina holesterola u siru varira zavisno od vrste sira. Svježe pripremljeni sirevi sadrže znatno manje holesterola nego drugi. Međutim, ako se vodi računa o količinama koje se konzumiraju dnevno, ne bi trebalo strahovati od negativnog uticaja na zdravlje.

Sir može biti značajan izvor vitamina B. Sirevi su ujedno i dobar izvor minerala kao što su Ca, Mg, K, Na, Cu, Zn, Fe i P, što je važno kod izgradnje kostiju i zuba, ali i u prevenciji osteoporoze i raka debelog creva.

Poželjno je konzumirati ga u kombinaciji sa jogurtom začinjenim sa svježim začinskim biljem.


 
 
 
 
back to top