IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 20.08.2018 || AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |   ||
   

Ljuta hrana djeluje na dugovječnost

07.08.2015

Redovno konzumiranje ljute hrane povezano je s dugovječnosti kao i s manjim izgledima oboljenja od raka, bolesti srčanih i dišnih puteva, prema istraživanju objavljenom u utorak.

"Naše je istraživanje pokazalo da ljudi koji redovito jedu ljutu hranu osim što produljuju svoj životni vijek imaju i manje izglede oboljenja od smrtonosnih bolesti", ističe skupina naučnika u članku koji je objavio britanski časopis British Medical Journal (BMJ).

Nakon višegodišnjeg praćenja navika pola milijuna Kineza, istraživanje pokazuje da oni koji gotovo svakodnevno konzumiraju ljutu hranu imaju 14 posto manje izgleda oboljeti od smrtonosnih bolesti u odnosu na osobe koje takvu hranu konzumiraju rjeđe od jednom sedmično.

Isto vrijedi za žene i muškarce, a posebno se odnosi na one koji jedu ljutu hranu i ne piju alkohol. 

"Ti rezultati potvrđuju dosadašnja istraživanja o mogućem zaštitnom utjecaju začinjene hrane na ljudsko zdravlje", navela je međunarodna ekipa koju su vodili znanstvenici Kineske akademije medicinskih znanosti, koja potpisuje članak. 

Glavni sastojak ljute papričice, najkorištenijeg začina u Kini je kapsaicin, aktivna tvar koja ima antioksidantno i protupalno djelovanje, a djeluje i protiv pretilosti i pojave raka.

 


 
 
 
 
back to top