IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Četvrtak, 18.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Koliki bakšiš se ostavlja u svjetskim metropolama?

14.05.2015

Poznato je da konobari širom svijeta žive od bakšiša dok zarada koju dobijaju od vlasnika objekta u kojem rade skoro da je džeparac. Na Balkanu je navika ostaviti konobaru u prosjeku 20, 30 centi bakšiša dok u nekim zemljama postoji nepisano pravilo koje se poštuje.

Međutim, bakšiš se u većini zemalja ostavlja ne samo konobarima već i taksistima, sobaricama dok se u nekim zemljama bakšiš ni ne ostavlja.

Evo koliki bakšiš se ostavlja širom svijeta.

Francuska
U restoranima i kafićima obično se daje bakšiš 10 – 15 odsto od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se „purboar". U hotelima se bakšiš ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gdje je običaj taksistu častiti sa 10 odsto.

Italija
U restoranima nije obavezno dodavanje jer se na račune takoreći stavi već unaprijed, a naziva se „coperto". Naravno, ako ste izuzetno zadovoljni, konobar se neće buniti kojim eurom na stolu. U kafićima za bakšiš postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je častiti sobaricu sa 5 eura ako ostajete nedelju dana.

Španija
Kad jedete napolju, nastojite da ostavite 10 – 15 odsto viška. Nemojte ostavljati nipošto par centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cijena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.

Turska
U restoranima barem 10 odsto, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje bakšiš od jednog eura, a u taksijima kao i u Španiji.

SAD
Nakon ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite bakšiš 15 – 20 odsto jer su plate konobara vrlo niske, i praktično stvarno žive od bakšiša. Nosaču prtljaga se daje dolar – dva po odnesenom koferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15 odsto.

Kina i Japan
Ovdje bakšiši ne postoje – davanje bakšiša u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10 odsto, a takođe častiti i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novac, već se radije odužite sitnim poklonom.


 
 
 
 
back to top