IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 25.06.2018 || Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |   ||
   

Kako je šafran postao skuplji od zlata?

05.06.2015

Šafran je najskuplji i najtraženiji začin na svijetu, poznat još kao i "crveno zlato”. Ipak, do Evropljana često dolazi i onaj manje kvalitetan. Gram najbolje sorte tog začina košta čak 65 dolara, što znači da može koštati i više od plemenitog metala.

Njegova vrijednost odnosno, razlog zbog kojega je ovoliko skup jest delikatna i teška metoda njegovog branja. Naime, za samo 400 grama potrebno je ručno odvajati oko 200.000 vlakana iz 70.000 Crocus Sativa cvjetova.

Kolijevka ove industrije je Iran, gde tradicija branja šafrana postoji tri hiljade godina. Ta zemlja proizvodi čak 90 posto od 250 tona začina koliko se proizvede za godinu dana. Aromatična biljka, jakog ukusa koristi se ne samo u ishrani već i u kozmetici i alternativnoj medicini.

Ipak, posljednjih godina, industrija šafrana u Iranu suočava se s teškim trenucima. Sankcije koje su uvedene Iranu zbog nuklearnog programa blokirale su pristup bogatim tržištima Evrope, SAD i Kanade.

"Ne možemo koristiti te bankarske sisteme. Moramo angažovati kurire koji su izuzetno skupi i koji trguju direktno s kupcima. Svjesni smo da nas i nekada varaju oko isplate”, kaže Mehrdad Rovhani direktor kompanije "Saffron Rowhani” koja proizvodi 70 posto iranskog šafrana.

Druge kompanije posluju s kineskim i indijskim partnerima, po sistemu razmjene. Tako da i izvoz šafrana raste a cijena za kilogram je oko 2.000 dolara.

CNN piše da ovo govori dosta o tome da šafran koji stiže do nas često se miješa sa nekvalitetnim, iz neke druge zemlje, a ipak se prodaje po cijeni koliko košta onaj iz Irana.


 
 
 
 
back to top