IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Četvrtak, 18.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Kako je šafran postao skuplji od zlata?

05.06.2015

Šafran je najskuplji i najtraženiji začin na svijetu, poznat još kao i "crveno zlato”. Ipak, do Evropljana često dolazi i onaj manje kvalitetan. Gram najbolje sorte tog začina košta čak 65 dolara, što znači da može koštati i više od plemenitog metala.

Njegova vrijednost odnosno, razlog zbog kojega je ovoliko skup jest delikatna i teška metoda njegovog branja. Naime, za samo 400 grama potrebno je ručno odvajati oko 200.000 vlakana iz 70.000 Crocus Sativa cvjetova.

Kolijevka ove industrije je Iran, gde tradicija branja šafrana postoji tri hiljade godina. Ta zemlja proizvodi čak 90 posto od 250 tona začina koliko se proizvede za godinu dana. Aromatična biljka, jakog ukusa koristi se ne samo u ishrani već i u kozmetici i alternativnoj medicini.

Ipak, posljednjih godina, industrija šafrana u Iranu suočava se s teškim trenucima. Sankcije koje su uvedene Iranu zbog nuklearnog programa blokirale su pristup bogatim tržištima Evrope, SAD i Kanade.

"Ne možemo koristiti te bankarske sisteme. Moramo angažovati kurire koji su izuzetno skupi i koji trguju direktno s kupcima. Svjesni smo da nas i nekada varaju oko isplate”, kaže Mehrdad Rovhani direktor kompanije "Saffron Rowhani” koja proizvodi 70 posto iranskog šafrana.

Druge kompanije posluju s kineskim i indijskim partnerima, po sistemu razmjene. Tako da i izvoz šafrana raste a cijena za kilogram je oko 2.000 dolara.

CNN piše da ovo govori dosta o tome da šafran koji stiže do nas često se miješa sa nekvalitetnim, iz neke druge zemlje, a ipak se prodaje po cijeni koliko košta onaj iz Irana.


 
 
 
 
back to top