IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 23.04.2018 || Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |  dm najpoželjniji poslodavac u BiH i u 2018.  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Altermedia najpoželjniji poslodavac u BiH, u sektoru marketinga i PR-a u 2018.  |  Tražite inspiraciju za proljetni make up look? Nađite je u dm prodavnicama!   |  Beohemija lansira Duel Gold – premium deterdžent na tržište Bosne i Hercegovine  |  Veliki dan za domaću FMCG industriju  |  Kompanija Mlin i pekara Ljubače investirala u modernizaciju mlina   |  Posjeta igrača FK „Sarajevo“ i FK „Željezničar“ BBI banci  |  Kampanja za prve pletene i tkane biloborde u finalu prestižnog festivala u Rimu  |  Sve je spremno za 4. Sarajevo FMCG Summit  |  Od konobara do jednog od najplaćenijih glumaca Hollywooda  |  Vispak i Zlatna džezva sutra obilježavaju 46 godina postojanja  |  Upoznajte panel godine  |  BiH je puzla jedne velike slagalice  |  Bruce Willis je zaštitno lice HELL ENERGY  |  Grand Gold 500 zauzeo prvo mjesto u kategoriji „Prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda“  |  Cm u Doboju na novoj adresi  |  ODRŽANO TRADICIONALNO DRUŽENJE NOVINARA U COLOSEUM CLUBU  |   PERUTNINA PTUJ – svečano obilježen 10. rođendan brezanske fabrike  |   ||
   

Je li pametno podgrijavati tjesteninu? Evo odgovora

29.01.2016

Ako smo se to ikada i zapitali gledajući u tanjur s ohlađenom tjesteninom i ostacima od ručka, stigao je i stručni odgovor na pitanje: Je li preporučljivo podgrijavati tjesteninu? 

Naučili smo da je tjesteninu bolje jesti kada se ohladi, kada se stisne, naravno, ne doslovno, savjetuju nutricionisti.

Količina od 150 g kuhane tjestenine sadrži 1 g masnoća, 7 g bjelančevina, 40 g škroba i 180 kalorija. Jedna porcija osigurava 20% dnevno preporučene količine vlakana. Osim što poboljšava rad crijeva, integralna tjestenina bogatijeg je okusa, bolje podnosikuhanje i upija manje umaka. Izbjegavajte sir i vrhnje u umacima jer 100 g tjestenine s rajčicama sadrži 285 kCal, dok ista količina tjestenine s vrhnjem i jajima sadrži 880 kCal.

Prekuhana tjestenina ima veći glikemijski indeks.

I znanost je još jednom stavila potpis na to. Ali ovaj put, pitali smo se, je li pametno ohlađenu tjesteninu podgrijavati?  

British TV emitirala je epizodu TV showa pod nazivom Trust Me, I'm a Doctor (Vjerujte mi, ja sam doktor) u kojoj je deset sudionika showa sudjelovalo u eksperimentu. Sudionici su tijekom tri dana jeli svježe pripremljenu, ali i ohlađenu te podgrijanu tjesteninu. Nakon svakog obroka, iz uzorka krvi, ispitana im je razina glukoze. 

Rezultati su pokazali da su osobe koje su jele svježe pripremljenu tjesteninu imale najvišu razinu glukoze u krvi, oni koji su tjesteninu jeli hladnu su imale manje razine, ali još uvijek poprilično visoke, dok su osobe koje su konzumirale podgrijanu, a prethodno ohlađenu, imali su najniže razine glukoze u krvi. 

Slijedom toga, možemo slobodno preporučiti: Skuhajte tjesteninu dan ranije prije konzumacije za zdraviji obrok. 

No, ako imate problema s neželjenim kilogramima i brojite gdje možete ''stisnuti kalorije'', preporučljivo je smanjiti konzumaciju tjestenine. Kada jedete ovu namirnicu, razina šećera skočit će u nebo, baš kao i inzulin. Ako nema mjesta za pohranu glukoze ili ako postoji otpornost na inzulin, odmah će se energija pohraniti u masnim stanicama, a vi ćete se udebljati. 

Razina šećera zatim brzo opada, tijelo šalje u mozak informaciju "opet sam gladan" i vi posežete za još malo tjestenine. A zapravo ste pojeli dovoljno.


 
 
 
 
back to top